Predstavnički dom podržao da se odrede novi koeficijenti za vojnike i podoficire

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH  usvojio je u prvom čitanju izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH po kojima bi se odredili novi koeficijenti za vojnike i podoficire kako bi se poboljšao materijalni status najugroženijih kategorija u Oružanim snagama BiH.

Kako je obrazloženo u prijedlogu predsjedavajuće Predstavničkog doma i članica Komisije za odbranu i sigurnost Borjane Krišto, predviđeno uvećanje koeficijenata za vojnike i podoficire obuhvatilo bi 7.126 djelatnih vojnih osoba u kategoriji vojnika i podoficira, što bi u finansijskom smislu uzrokovalo porast troškova po osnovi plata u iznosu od približno 9.327.186 KM bruto na godišnjoj razini.

Zbog toga je poslanik SBB-a Mirsad Isaković izrazio zabrinutost navodeći da će izmjena narušiti budžetsku ravnotežu, te je tražio da se tačno navede iz kojih izvora će biti osigurana potrebna finansijska sredstva.

– Ukoliko ne bude utvrđeno da to bude riješeno unutar raspoloživih preraspodjela u ovogodišnjem budžetu imat ćemo velikih problema – uvjerena je poslanica SNSD-a Dušanka Majkić sugerišući da se prije konačnog izjašnjavanja Predstavničkog doma sačeka stav Vijeća ministara BiH, čime bi se mogli rukovoditi poslanici.

S obzirom da vojnici imaju prosječnu platu od 655 KM poslanici SBB-a podržali su zakonsku izmjenu, a koju su dobrom ocijenili i poslanici SDA.

– Nadam se da ovaj prijedlog nije populistički već da ima istinsku namjeru za poboljšanje položaja pripadnika OS BiH i da će se iznaći rješenja za potrebna finansijska sredstva – kazao je poslanik Salko Sokolović (NB).

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić predložio je da se Vijeću ministara BiH da rok od 60 dana da uputi novi zakon o platama i naknadama kojm bi bilo riješeno pitanje povećanja plata vojnicima i podoficirima.

Iako je poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović stava da je zakon kozmetičke prirode poslanici iz tog stranačkog kluba podržali su zakon budući da razlika između plata vojnika i podoficira govori da je na djelu nejednakost i diskriminacija.

– U okviru zakonskih mogućnosti postoji prostora za povećanje plata. To će osim poboljšanja statusa vojnika doprinijeti suzbijanju trenutne pojave da veliki broj vojnika napušta Oružane snage BiH – zaključila je Krišto.

Osim toga, za državne službenike predviđen je raspon kretanja koeficijenata unutar platnih razreda, dok za djelatne vojne osobe to trenutno nije predviđeno.

Pročitajte...