Čampara: Uskoro na snazi novi obračun penzije za policijskog službenika

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je za Fenu da će osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu stupiti Zakon o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH, kojim se uvodi novi obračun penzije za policijskog službenika.

– To znači da će se policijskom službeniku lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrditi na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, koje su za policijskog službenika najpovoljnije – pojasnio je Čampara.

Predloženi obračun penzije za policijskog službenika obuhvata i beneficirani radni staž, koji ostvaruje po osnovu Zakona o policijskim službenicima.

Dopune je bilo potrebno donijeti radi usklađivanja sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, koji također stupa na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH.

– Tako smo ispunili zahtjeve policajaca koji su krajem prošle godine s Vladom Federacije BiH potpisali usuglašeni tekst dogovora u vezi statusa policijskih službenika. Naime, Vlada nije pristala da policijski službenici uđu u Zakon o PIO kao posebna kategorija i da se njihova penzija obračunava na poseban način, te smo usaglasili da se policija tretira kroz dopune Zakona o policijskim službenicima, čime se policajcima nudi obračun penzija na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka – rekao je Čampara Feni nakon što su navedene dopune Zakona odobrene danas u Domu naroda, a jučer u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Pročitajte...