Održana sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH: Nastaviti proces ispunjavanja kriterija

– Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navode da je Brkić upoznao članove komisije o aktivnostima u vezi NATO integracionog procesa BiH u proteklom razdoblju, dao presjek stanja i pregled narednih obaveza

SARAJEVO (AA) – Sjednica Komisije za NATO integracioni proces Bosne i Hercegovine, 11. po redu, održana je u Sarajevu, pod predsjedanjem Josipa Brkića, predsjedavajućeg komisije i zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navode da je Brkić upoznao članove komisije o aktivnostima u vezi NATO integracionog procesa BiH u proteklom razdoblju, dao presjek stanja i pregled narednih obaveza. Istakao je da zemlje članice NATO intenzivno prate proces ispunjavanja kriterija iz Tallina kao glavnog uslova za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP). BiH je ohrabrena da nastavi s tim procesom. Tražena je jasna podrška od zemalja članica NATO za aktiviranje MAP-a. Održane su i redovite bilateralne konsultacije s pojedinim državama, kao i u samom sjedištu NATO saveza u Briselu.

Komisija je zauzelo stav da je potrebno više raditi na promociji NATO integracija kroz javnu diplomatiju, zbog veće vidljivosti procesa. Komisija za NATO integracioni proces BiH, je ispunjavajući preuzete obaveze BiH, koje proizlaze iz NATO programa “Partnerstvo za mir“, početkom 2017. godine izradilo je prijedlog Individualnog partnerskog akcijskog plana (IPAP) za razdoblje 2017-2019, u kojemu su definisani ciljevi i aktivnosti koje BiH planira provesti u navedenom razdoblju. Tokom druge polovine 2017. godine, provedene su potrebne procedure u vezi s usuglašavanjem dokumenta s Glavnim štabom NATO-a u Briselu koje je dokument usvojilo 11. decembra 2017. godine. Slijedi zakonska procedura usvajanja dokumenta na Vijeću ministara BiH, naglašavaju iz ministarstva.

Dodaje se da je komisija također razmatralo i usvojilo prijedlog Izvještaja o radu za drugu polovicu 2017. godine. Na sastanku je razgovarano i o kadrovskim pitanjima u okviru komisije.