Caritas BiH – Devet organizacija civilnog društva dobilo finansijsku podršku

Na javni poziv projekta “Societies 2” za dostavljanje projektnih prijedloga prijavila su se ukupno 63 pravna subjekta iz BiH sa svojim projektima iz oblasti pružanja socijalnih usluga u zajednici i socijalnog poduzetništva, saopćeno je iz Caritasa BiH.

Povjerenstvo za procjenu projekta odobrilo je ukupno devet projekta s kojima s potpisani Ugovori.

Projekti će se realizirati širom Bosne i Hercegovine i obuhvaćaju osobe s različitom vrstom invaliditeta. Dobitnici Granta su Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja “Menssana” Sarajevo, Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo – UDAIS, Regionalno udruženje distrofičara Doboj, Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS, Udruženje amputiraca Trebinje, Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir” Srebrenica, Klub specijalnih sportova Bakovići, Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla i  Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević,  naglasio je kako ova potpora nevladinim udrugama koje skrbe za osobe s invaliditetom, predstavlja samo dio širih nastojanja i opredijeljenost Caritasa u BiH u osnaživanju i potpori osoba s invaliditetom, te kako će i u buduće osobe s invaliditetom, ali i udruge koje ih zastupaju, uvijek moći pronaći partnera i podržavatelja u Caritasu BiH.

– Zahvalni smo Europskoj uniji i Caritasu na njihovoj pomoći. Sredstva iz ovog Granta ćemo iskoristiti za pokretanje jednog ozbiljnog poduhvata na području Istočnog Sarajeva. Zajedno s nekoliko drugih organizacija želimo zasaditi američku borovnicu i time poboljšati profesionalnu rehabilitaciju i radnu integraciju osoba s invaliditetom i mladih – naglasio je predsjednik Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo Srđan Jeremić.

Sredstva za ove projekte osigurala je Europska unija u okviru Civil Society Facility and Media Program 2018-2019  te organizacije Caritasa iz jugoistočne Europe. Na regionalnoj razini financirano je ukupno 43 projekta, a popis svih odobrenih projekta mogu se naći na mrežnoj stranici VIDEO

– Ovim projektima i konkretnim aktivnostima koje će se realizirati na terenu, želimo ojačati lokalne organizacije osoba s invaliditetom i osoba s poteškoćama mentalnog zdravlje te poduprijeti proces socijalne uključenosti i razvoje socijalnih usluga za osobe s invaliditetom“ – izjavio je koordinator projekta “Societies 2” Zlatko Malić iz Caritasa BiH.

Alijansu projekta “Societies 2”, kojeg financira Europska unija, čine pet nacionalnih organizacija Caritasa u jugoistočnoj Europi (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora) i sedam drugih partnerskih organizacija.

U Bosni i Hercegovini projekt provode Caritas Bosne i Hercegovine i Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri osmijeh”. Projekt želi pružiti potporu organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, uključivanju osoba s invaliditetom i EU standardima na zapadnom Balkanu. Projekt će biti usmjeren na jačanje sudjelovanja OCD-a u javnom dijalogu s vlastima i utjecaja na procese donošenja odluka, povećanjem njihove stručnosti i kapaciteta na poljima socijalne inkluzije za osobe s invaliditetom i na području deinstitucionalizacije, navodi se u saopćenju.

Fena