Čavalić: Izostanak vakcina trebamo posmatrati kao poslovni rizik

Bosna i Hercegovina u je društvu zemalja koje još uvijek nisu dobile isporuku vakcina protiv koronavirusa, što izaziva kritike javnosti na račun nadležnih domaćih i stranih institucija. Osim što bi problem sa nedostatkom vakcina mogao imati negativne posljedice po zdravlje ljudi, ekonomski stručnjaci upozoravaju i na moguće negativne efekte na ekonomiju naše zemlje. Da li bez vakcina može doći do kraha bh. privrede?

Pandemija u Bosni i Hercegovini imala je veoma štetne učinke na ekonomiju i stanovništvo. Na ekonomsku aktivnost ozbiljno su uticala ograničenja Kriznih štabova koja su postavljena radi suzbijanja pandemije, što je dovelo do znatnog smanjenja potražnje, upozorili su iz Međunarodnog monetarnog fonda. Očekivanja su bila da će se privredni rast ove godine oporaviti, ali neizvjesnost u vezi s vakcinacijom umanjuje izglede, upozorava Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

– Tri su osnovna problema koja proizilaze iz činjenice da nismo dobili još uvijek vakcinu i ne radimo to brzinom kao što to rade neke druge zemlje. Prva je činjenica da ćemo imati slabiji ekonomski oporavak. Druga stvar se tiče našeg zdravstvenog sistema. I treća stvar su uslužne djelatnosti – dodaje Čavalić.

Posebne štete pretrpjet će turizam i ostale uslužne djelatnosti koje zavise od kontakta kupac – prodavac, ističe Čavalić. Nedostatak vakcina, mogao bi usporiti i najavljene investicijske projekte.

– Generalno izostanak vakcina trebamo posmatrati kao jedan poslovni rizik. Mi imamo već političke i pravne rizike i nije dobro da imamo i taj dodatni rizik koji se odnosi na izostanak vakcinacije.

Glas privrednika u BiH, naglašava Čavalić nije jasno artikulisan, a oni bi trebali javno da zagovaraju proces vakcinacije, jer bi BiH mogla ostati u izolaciji. Privrednici koji rade uslužne poslove za strane kompanije, a zbog problema s uvozom i izvozom, mogu očekivati da će te kompanije svoju proizvodnju premještati u druge države. Čak 72,8 posto našeg BDP-a čine mikro preduzeća do devetero uposlenih, a, ako njih ne zaštitimo, naša zemlja mogla bi doživjeti ekonomski kolaps.

Pročitajte...