Centar za rehabilitaciju sluha u Tuzli treba pomoć za sanaciju šteta od poplave

JU Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzli – škola koju pohađa 40 učenika, sumira štetu od poplave koja se dogodila prije 14 dana. Prema preliminarnim procjenama da bi ponovo organizirali nastavu u ovoj školskoj zgradi, trebat će stotine hiljada konvertibilnih maraka. Nastava se za to vrijeme, nakon 5 dana prekida, ponovo odvija, ali na drugoj lokaciji.

Zgrada je poplavljena nakon što je pukao ventil na rezervoaru alternativne vodovodne mreže, te se sa potkrovlja škole tokom vikenda voda slila u prostorije na spratu i prizemlju. Uništeni su zidovi, podovi i kompletan namještaj.

– Objekat je u 95% nastradao od krova do prizemlja. Stradali su svi kabineti. Očekujemo zvaničnu procjenu. A 80% je nastradala elektroakustična oprema i kompjuterska oprema koja se služi u izvođenju nastavnog procesa, kaže za RTVTK Jasmina Jovanović-Mešković, koordinatorica za odnose s javnošću u ovoj školi.

Pomoć u saniranju štete menadžment Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora zatražio je od resornog Ministarstva za obrazovanje i nauku, ali i od dvadeset drugih domaćih i međunarodnih organizacija s kojima od ranije imaju saradnju. Osim Ministarstva još nemaju drugih pozitivnih odgovora za konkretnu pomoć. Pored novca trebat će i izvođače radova. U svrhu da obezbijede donacije ponudili su i broj bankovnog računa za uplate. Za to vrijeme nastavu od 1. do 9. razreda za 40 učenika koji nisu samo iz Tuzlanskog kantona nego iz cijele Bosne i Hercegovine, organizirali su u Osnovnoj školi Miladije u susjedstvu.