IPIA: Kako obezbijediti novac za finansiranje STARTUP-a

Internacionalna poslovno informaciona akademija u Tuzli bila je danas domaćin predavanja o aktuelnoj temi ”Finansiranje High Tech Startup-a”. Gost predavač, docent Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Dino Arnaut na osnovu ideja studenata ove Akademije dao im je smjernice o različitim načinima finansiranja realizacije poslovnih ideja.

Male statup kompanije zasnovane na znanjima iz oblasti informacijskih tehnologija, globalni su trend koji slijede i domaći kadrovi u planiranju svojih budućih poslovnih projekata. Zato je vrlo važno znati gdje mogu pronaći izvor za finansiranje njihovog pokretanja, kazao je studentima profesor Dino Arnaut, gost sa zeničkog Univerziteta.

– Sve više imamo inicijativa za razvoj poduzetništva od strane EU i različitih fondacija kao i korištenja HIGH Tech online portala koji omogućuju da mladi ljudi svoju ideju iznesu na globalni nivo, kazao je profesor.

Ovo predavanje rezultat je interesa studenata IPI akademije koji su već u potrazi za finansiranjem nekoliko projekata zasnovanih na radu njihovog Studentskog kluba.

– Mi smo se kao studenti susretali sa dosta odbijenica, a kroz ovo predavanje smo naučili da ima dosta prilika na osnovu kojih možemo finansirati naše ideje, kaže za RTVTK Haris Arnautović, student IPI Akademije u Tuzli.

Gostujuća predavanja stalna su praksa na IPI Akademiji, kažu u menadžmentu. Teme zajednički biraju studenti i profesori u skladu s nastavnim planom svih pet studijskih programa, iz oblasti informacijskih tehnoloija i tržišnih komunikacija, do menadžmenta, računovodstva i finansija.

Pročitajte...