Čerkez: Federacije BiH kreće sa pripremama za nabavku 800.000 doza vakcina protiv COVID-19

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na posljednjoj sjednici u Mostaru usvojila informacija o pripremama za nabavku vakcina protiv Covid-19 za građane Federacije BiH. Riječ je o 800.000 doza što će ukupno koštati oko 13,2 miliona maraka. Još se ne zna od koga će vakcine biti nabavljene, a kako nam je potvrdio Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, očekuje se da bi vakcine mogle biti dostupne do maja iduće godine.

Novinarka: Devleta Brkić

Federacije BiH izrazila je spremnost za nabavku 800.000 doza vakcina protiv COVID-19. Radi se o vakcinama koje bi bile nabavljene kroz program zajedničke nabavke u kojem učestvuju mnoge evropske države, kazao nam je Goran Čerkez Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Osim na ovaj način, razmatraju se i druge mogućnosti za nabavku vakcina od različitih proizvođača. S tim u vezi najavljuje se i formiranje komisije.

– Jedna komisija koja bi bila zadužena da bude savjetodavna u svakoj nabavci. Jako je važno da je vakcina sigurna, da je provjerena, da je prošla sva testiranja i da ima odobrenje određenih agencija koje bi garantovale njihovu sigurnost. Mnogi se pitaju kada bi vakcine mogle biti u BiH. To je jako teško reći u ovom trenutku, jer još uvijek niti jedna vakcina nije završila sve faze ispitivanja, dodao je Čerkez.

Čerkez pojašnjava da će 800.000 doza biti dovoljno da se vakciniše od 20 do 40 posto stanovništva većeg bh. entiteta, jer se još uvijek ne zna da li će vakcina biti u jednoj ili dvije doze.

– Ono što je još bitno reći da je prema našoj, ali i prema evropskim strategijama, prvi koji će primiti vakcine jesu najugroženije kategorije. U ovom slučaju starije osobe, hronični bolesnici, ali i zanimanja koja su eksponirana, koja imaju kontakte i koja kao takva spadaju u rizične skupine. Govorimo o zdravstvenim radnicima, policiji, onima koji imaju jako puno kontakata i koji bi trebalo da uđu u prvi krug imunizacije, ističe Čerkez.

U Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva očekuju da bi vakcina građanima BiH mogla biti dostupna do maja mjeseca iduće godine, odnosno kada počne distribucija za sve druge države.

(RTVTK)

Pročitajte...