Češka ublažava restriktivne mjere uvedene zbog koronavirusa

Od jučer je stanovnicima ove države omogućeno da voze bicikl, trče i pješače u prirodi bez zaštitnih maski pod uslovom da održavaju socijalnu distancu od dva metra, piše Politico.

Dozvoljeno je i otvaranje određenih sportskih objekata poput teniskih terena i igrališta za golf, ali je naređeno da se u grupi ne nalaze više od dvije osobe.
Brojne trgovine bijele tehnike, kućnih aparata te servisi koji su zatvorene više od tri sedmice svoja vrata bi trebali ponovo otvoriti sutra (četvrtak).

Prema trenutnom planu očekuje se da će nakon Uskrsa vrata za kupce otvoriti i još neke prodavnice.

Češka Republika je bila među prvim zemljama koja je proglasila vanredno stanje koje je već na snazi četiri sedmice i prije prvog smrtnog slučaja izazvanog koronavirusom.

Također je među prvim evropskim zemljama koja je nametnula obavezno nošenje zaštitnih maski uz sve ostale mjere.

Do 11. marta vlada je zatvorila sve škole, zabranila javne događaje, ograničila javna okupljanja, zatvorila granice i sve “nebitne” prodavnice u pokušaju da obuzda širenje koronavirusa.

Od iduće sedmice planirano je i ublažavanje ograničenja odlaska iz zemlje ako je putovanje “opravdano”. Ipak, putnici će i dalje morati poštovati ​​14-dnevni karantin pri povratku.

Stranim državljanima je i dalje zabranjen ulazak u Češku.

Vala premijera Andreja Babiša uvodi sistem “pametnog karantina“ koji koristi podatke s mobitela i kreditnih kartica zaraženih, uz njihov pristanak, kako bi se pratile osobe s kojima su mogli biti u kontaktu u prethodnih pet dana.

Politico navodi da sve mjere koje je uvela Češka očito djeluju jer nakon što je zabilježen vrhunac sa 373 zaražene osobe 27. marta, stopa zaraze polako je opala.

U utorak je ministarstvo zdravstva prijavilo 237 novih slučajeva koronavirusa, a tog dana je urađeno 6.233 testiranja. To znači da je službena stopa infekcije za taj dan iznosila 3,8 posto. To je znatno ispod dnevnog prosjeka epidemije od 5,3 posto u Češkoj, na osnovu 4.828 potvrđenih slučajeva od ukupno 91.247 urađenih testova. Broj smrtnih slučajeva trenutno je 80.

Parlamentarci su u utorak izglasali produženje vanrednog stanja do 30. aprila.

Premijer Babiš je prije glasanja poručio zastupnicima da borba protiv koronavirusa još uvijek nije gotova i da bi sve moglo trajati još nekoliko mjeseci.

RTVTK/klix.ba