Christian Schmidt od danas zvanično novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini

Christian Schmidt je od danas zvanično novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. On je od Valentina Inzka simbolično primio zbirku svih akata OHR-a. Ovu funkciju je preuzeo u Uredu visokog predstavnika u Sarajevu od Valentina Inzka koji je ovu dužnost vršio 12 godina.

Sada već bivši visoki predstavnik u našoj zemlji Valentin Inzko na svečanosti primopredaje kazao je kako OHR i nakon njega nastavlja istu politiku, baziranu na razvoju Bosne i Hercegovine, te njenom povratku u evropsku porodicu. Kazao je i kako danas ima čast svom prethodniku predati ažuriranu zbirku dokumenta OHR-a, skup dokumenata koji su pomogli bh. društvu da dostigne trenutni nivo.

Christian Schmidt je nakon zvaničnog preuzimanja dužnosti poručio da dolazi kao prijatelj naroda u BiH i da im želi služiti. Kazao je da je pozicija visokog predstavnika izuzetna. Podsjetio je da to mjesto postoji upravo kako bi se osigurao mir. Poručio je da će imati jednak odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

Zahvalio je Inzku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice. Između ostalog, zahvalio mu se i za posljednju odluku – zakonsku zabranu negiranja genocida počinjenog u Srebrenici. Kao cilj je istakao jačanje Bosne i Hercegovine kao pouzdanog partnera drugim državama.

Prema njegovim riječima, napredak društva je moguć samo uz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti. Kao primjer za to je naveo svoju domovinu Njemačku.