Cijene nafte iznad 84 dolara

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, potaknute problemima proizvođača s povećanjem opskrbe i procjenama da širenje zaraze omikronom neće omesti oporavak potražnje od korona-krize.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84.19 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2.85 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 66 centi višoj cijeni, od 81.88 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2.99 dolara.

Tržište se jučer fokusiralo na naznake da proizvođači ne uspijevaju povećati opskrbu naftom i na procjene da širenje zaraze omikron varijantom koronavirusa neće omesti oporavak globalne potražnje od posljedica koronakrize.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell izjavio je u utorak da bi aktualni val covida-19 trebao izazvati tek “kratkotrajne” posljedice u gospodarstvu SAD-a, najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Gospodarstvo je spremno za pooštravanje monetarne politike, zaključio je Powell.

Potporu cijenama pružio je i slabiji dolar, koji pojeftinjuje naftu za kupce s drugim valutama pa podupire potražnju.

Cijene u ugovorima s rokovima isporuke u sljedećem mjesecu trenutno su u Londonu više oko 4.2 dolara nego u ugovorima s rokovima isporuke u drugoj polovini godine, što signalizira da je opskrba trenutno tijesna, ističe Reuters.

Vodeći proizvođači nafte u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici, predvođeni Rusijom, nedavno su odlučili povećati proizvodnju i u veljači za 400 tisuća barela dnevno, čime je koordinirano smanjenje opskrbe svedeno na tri milijuna barela dnevno.

Svojedobno su smanjivali opskrbu za devet milijuna barela dnevno kako bi je prilagodili urušenoj potražnji u pandemiji.

Premda OPEC+ iz mjeseca u mjesec podiže ciljanu razinu proizvodnje, neke zemlje ne uspijevaju u cijelosti iskoristiti dodijeljene im kvote zbog tehničkih teškoća.

“Ako gospodarstvo u Kini naglo ne uspori i ako omikron iščezne te s obzirom na očigledno ograničenu sposobnost OPEC+ da poveća proizvodnju, cijena bi po meni u Londonu mogla porasti prema 100 dolara u prvom tromjesečju, a možda i ranije”, ističe Jeffrey Halley iz Oande. 

“Puno je varijabli u toj rečenici, a najveća je prijetnja omikron u Kini, Indiji i Indoneziji”, dodao je Halley.

U međuvremenu su se rafinerijske marže za mlazna goriva u Europi vratile na pretpandemijske razine u uvjetima smanjene opskrbe i oporavka zračnog prometa u svijetu.

Raspoloženje na tržištu podupro je i podatak da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 1.1 milijun barela, prema trgovinskim izvorima koji se pozivaju na izvješće Američkog instituta za naftu (API).

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana.

Vlada u Washingtonu podigla je u utorak procjenu potražnje nafte u SAD-u u ovoj godini na 840 tisuća barela dnevno, s dosadašnjih 700 tisuća barela dnevno.

OPEC je u izdvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 82.13 dolara, što znači da je poskupio za 38 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pročitajte...