CIK BiH: Ne ignoriramo niti jednu prijavu o mogućim zloupotrebama

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odlučno demantira i negira navode u tekstu objavljenom na portalu mojabanjaluka.info 27. oktobra 2020. godine pod naslovom „Nečuvena krađa glasova: CIKnuo spisak birača van BiH“ – saopćeno je iz CIK-a BiH.

U saopćenju se navodi da u pomenutom tekstu ističu da je „Centralna izborna komisija BiH ignorirala prijave birača koji su prije gotovo mjesec dana uložili prigovore na preliminarni spisak birača koji glasaju van BiH! Drugim riječima, Centralna izborna komisija je odlučila da falksifikuje izbore i poništi volju birača“.

– Kao primjer navode izjave kandidata na predstojećim izborima Nikole Stokića i Darka Lazića koji tvrde da su podnijeli prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH o tome da ih je neko mimo njihove volje prijavio da glasaju izvan BiH, a da Centralna izborna komisija BiH nije reagirala. Nakon izvšenih provjera u evidencijama CIK-a BiH obvještavamo javnost da Centralnoj izbornoj komisiji BiH nisu dostavljene ovjerene izjave navedenih kandidata niti njihove prijave – navode iz ove institucije.

Podsjećaju javnost da je upravo Centralna izborna komisija BiH „odmah po saznanju o mogućim zloupotrebama u procesu podnošenja prijava za glasanje izvan BiH odmah reagirala i o tome informirala javnost“.

Dodaju da je prvi put na web stranici CIK-a BiH objavljen Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH i pozvani su svi birači koji utvrde da ih je neko bez njihovog znanja i mimo njihove volje prijavio da glasaju izvan BiH da Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostave ovjere Izjavu o tome.

Takođe je Centralna izborna komisija BiH informirala javnost da ukoliko nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska ime nekog od takvih birača ostane na Izvodu za glasanje izvan BiH ti birači svoje biračko pravo ostvaruju na biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima u svojoj općini/gradu gdje imaju prebivalište u BiH, a glasački paket koji u njihovo ime poštom bude dostavljen iz inostranstva neće se brojati – saopćeno je iz Ured za informiranje CIK-a BiH.

Pročitajte...