CIK BiH pravovremeno odgovorio na sve izborne neregularnosti

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Željko Bakalar sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Država u BiH Ericom Nelsonom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom, šeficom Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i direktorom projekta Koalicije “Pod lupom” Dariom Jovanovićem.

Razgovarali su o lokalnim izborima 2020. godine, uključujući izbore u Mostaru, kao i o značajnim naporima vezanim za izbornu reformu koja bi unaprijedila integritet izbora i kojom bi se implementirale preporuke ODIHR-a i GRECO-a, koje su također dio Ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Ambasadori su pohvalili CIK BiH za značajne napore uložene na osiguranju da se lokalni izbori održe sukladno međunarodnim standardima, uprkos brojnim ograničenjima, između ostalog onih koja su uslijedila zbog pandemije COVID-19. Naglasili su da je neovisnost CIK BiH neophodan preduvjet za funkcionalan izborni sistem, te je neprihvatljiv svaki pokušaj utjecaja ili vršenja pritiska na njihov rad.

Ambasadori su, također, pozdravili  proaktivnu ulogu Koalicije “Pod lupom” u praćenju izbora i izvještavanju o svim neregularnostima i tvrdnjama o nepravilnostima tokom cijelog izbornog procesa. Osim toga, istaknut je značaj bliske suradnje CIK-a BiH i promatrača iz organizacija civilnog društva u procesu izbora.

Ambasador SAD-a Nelson je izjavio da se CIK ove godine nesumnjivo suočio sa izuzetnim udarima i poduzeo je korake bez presedana u cilju unaprjeđenja izbornog procesa usprkos tim izazovima.

Ambasadori su pozdravili činjenicu da je CIK BiH pravovremeno odgovorio na sve izborne neregularnosti, te su pozvali sve nadležne organe vlasti da u potpunosti istraže ove neregularnosti, kao i da poduzmu adekvatne naredne aktivnosti.

Ambasadorica Kavalec je izjavila da je CIK BiH poduzeo velike napore na unapređenju transparentnosti svog rada i to se isplatilo.

– Transparentna i efikasna komunikacija CIK-a BiH, agencija za provođenje zakona i tužitelja je neophodni preduvjet za pravovremeno rješavanje navodnih izbornih prevara i mi ohrabrujemo sve uključene aktere da dodatno unaprijede svoju suradnju, kazala je Kavalec.

Navodi o izbornim nepravilnostima nakon nedavno održanih lokalnih izbora, pokazali  su da je i dalje neophodna tehnička i šira zakonodavna reforma koje će osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa.

Ambasador Sattler je istakao da je Mišljenje Evropske komisije vrlo jasno u tome da se značajan napredak u postupku pristupanja EU ne može postići bez temeljitog unaprjeđenja zakonodavnog i institucionalnog okvira BiH u pravcu demokratske kvalitete izbornog procesa.

– Građani ove zemlje također očekuju potpunu transparentnost i integritet izbornog procesa – poručio je.

Nadalje, veleposlanici su pozdravili činjenicu da će građani Mostara nakon 12 godina imati mogućnost da glasaju 20. decembra, naglasivši da se izbori moraju održati na slobodan, pravičan i transparentan način, uz poštivanje svih mjera zaštite zdravlja.

Predstavnici Koalicije “Pod lupom” su napomenuli da će njihov tim promatrača na dan izbora pokriti svih 150 redovitih biračkih mjesta u Mostaru.

Na kraju sastanka, ambasadori su podržali očekivanja građana BiH da će 2021. godina biti produktivna u pogledu napretka reformi kojima će se izborni sistem BiH uskladiti sa evropskim standardima, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Pročitajte...