Ugovori potpisani sa nekoliko lokalnih zajednica: Za zaštitu od požara i vatrogastvo u TK biće izdvojeno 110 hiljada maraka

U prostorijama Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona danas je upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo. Ugovori su potpisani sa predstavnicima gradova Gračanica, Gradačac, Srebrenik, Tuzla i Živinice, te sa predstavnicima općina Banovići, Kalesija i Lukavac. Riječ je o sredstvima u ukupnom iznosu od 110.000 KM.

Novinarka: Devleta Brkić

Ugovori su potpisani po osnovu javnog poziva za dodjelu sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo, a namijenjeni su za kapitalne i tekuće projekte. Sredstva će prema riječima direktora KUCZ TK biti iskorištena za opremanje profesionalnih vatrogasnih jedinica, kojih na području našeg kantona ima devet.

– Radi se o sredstvima koja se skupljaju nekoliko godina. Iznos je negdje oko 110.000 KM. Općinama/gradovima su dodijeljena sredstva u rasponu od 10.000 do 17. 000 KM. U procentu od nekih 60 posto se kreću dodijeljena donacija po ugovorima i ona će se koristiti za opremanje profesionalnih vatrogasnih jedinica i za bolju materijalno-tehničku opremljenost, istakao je Jovanović.

Ugovori su potpisani sa predstavnicima gradova Gračanica, Gradačac, Srebrenik, Tuzla i Živinice, te sa predstavnicima općina Banovići, Kalesija i Lukavac. Gradu Gračanica pripalo je 17.000 maraka, što je kako tvrdi Mustafa Bajić pomoćnik gradonačelnika za CZ od velikog značaja, budući da se jako malo ulaže u vatrogastvo.

– Ova sredstva će nam poslužiti da vršimo opremanje profesionalne vatrogasne jedinice sa sredstvima i opremom koja nam nedostaje. Ovo je kap u moru, međutim valja tražiti mehanizme i u narednom periodu da se profesionalne vatrogasne jedinice na bolji način finansiraju, kako bi mogli odgovoriti svom zadatku, dodao je Bajić.

Direktor Jovanović prilikom današnjeg potpisivanja ugovora istakao je da je Kantonalna uprava civilne zaštite, ali i opštinske i gradske službe CZ, nezadovoljna sredstvima koja se izdvaljaju za opremanje profesionalnih vatrogasnih jedinica, dodajući da naši vatrogasci rade sa jako zastarjelom opremom.

– Prvi koji djeluju na terenu, ne samo kada se radi o požarima, već i o klizištima, poplavama, su upravo vatrogasci. Idemo na izmjene Zakona za zaštiti i spašavanje i Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvo, gdje pokušavamo vatrogasne jedinice ubaciti u službe spašavanja i na taj način pokušati zaobići prepreke u zakonu, zaključio je Jovanović.

Na području Tuzlanskog kantona profesionalne vatrogasne jedinice formirane su u devet gradova/općina, dok u općinama Čelić, Sapna, Teočak i Doboj Istok djeluju dobrovoljna vatrogasna društva. Iz KUCZ nastojat će u narednom periodu pomoći da se i u pomenutim općinama formiraju profesionalne vatrogasne jedinice.

(RTVTK)

Pročitajte...