CIK BiH: Rok za podnošenje žalbi 16. august do ponoći

Rok za podnošenje žalbi na odluku Centralne izborne komisije BiH kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH je 16. august do ponoći.

Glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić kazala je Feni da je CIK BiH na svojoj web stranici objavio zaključak o ispravci odluke kojom su odbijene prijave birača za glasanje izvan BiH i to u dijelu koji se odnosi na pravnu pouku, odnosno na podnošenje žalbi na tu odluku CIK-a BiH.

Rok za podnošenje žalbi je 16. august do 24.00 sata, što znači da će CIK BiH žalbe primati i sutra do ponoći.

– U odluci, koja je izmijenjena zaključkom, ranije je stajalo da je taj rok 15. august do ponoći. Međutim, iako je odluka donesena 13. augusta, ona to veče nije bila dostupna stranama u postupku – biračima koji su odbijeni, već je bila dostupna tek sutradan ujutro – pojasnila je Pirić.

Iz tog razloga, dodala je ona, da bi se ispoštovao zakonski rok od dva dana, CIK BiH je donio taj zaključak.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 13. augusta donijela Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za Opće izbore 2018. godine. Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH naći ukupno 77.584 birača.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je donijela i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava sadrži identičnu adresu u inostranstvu.