CK TK: U protekoj godini distribuirali humanitarnih roba u vrijednosti od preko 270.000 KM

Danas je održana Sjednica Crvenog križa Tuzlanskog kantona na kojoj su sumirani rezultati rada u prošloj godini. Crveni križ u proteklom je periodu pokazao da je važan partner građanima i zajednici u humanitarnom radu i u odgovoru na razne vrste kriznih i vanrednim situacija, od poplava, migracija, pa do pandemije koronavirusa.

Željko Mott već osam godina volonter je Crvenog križa u svom rodnom Lukavcu. Prošla godina i za njega je bila puna izazova, jer su volonteri Crvenog križa bili u stalnom kontaktu sa najrizičnijom skupinom građana. Sa svojim kolegama je, kupovao lijekove starijim sugrađanima, nosio pomoć, ali često bio i jedini prijatelj sa kojim su mogli da razgovaraju o svojim strahovima, vezanim za korona virus.

– Dosta ljudi nije vjerovalo u koronu, ali imao sam priliku sresti ljude koji nisu vjerovali, ali su obolili da nisu mogli preko sobe preći – ističe Mott.

Crveni križ Tuzlanskog kantoma kompletan rad u prošloj godini podredio je pandemiji. U borbi sa korona virusom u Tuzlanskom kantonu izuzetno važnom se pokazala povezanost higijensko-epidemioloških službi, ali i nezdravstvenog sektora sa Zavodom za javno zdravstvo. Aktivisti Crvenog križa bili su prva pomoć sistema zdravstva, posebno u vrijeme kada se radilo puno na terenu.

– Kada smo imali velike aktivnosti vezano za karantinski smještaj ljudi, za nadzor nad osobama, za prikupljanje podataka, za vezu sa zdravstvenim sistemom pogotovo u karantisnkom dijelu gdje su nam oni u tom segmentu bili od velike pomoći – dodaje dr. Maida Mulić, predsjednica Skupštine Crvenog križa TK.

CK TK nastojao je da odgovori potrebama redovnih korisnika, a broj korisnika se tokom vanrednih situacija povećava. U fokusu rada su bile osobe treće životne dobi.

– Ono što mogu reći da smo u protekoj godini distribuirali humanitarnih roba u vrijednosti od preko 270.000 KM. Isto tako kroz strukturu CK i kroz projektne aktivnosti distribuirali smo novčana sredstva osobama koje su bile ugrožene pandemijom… kantonu – naglašava Merima Sarajlić, sekretar Crvenog križa TK.

Velika podrška u realizaciji projekata CK su Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK i Grad Tuzla, ali i ostali donatori i partnerske organizacije.

Pročitajte...