Članovi Predsjedništva BiH danas s Hanom i Tuskom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik danas, drugog dana posjete Briselu, razgovarat će s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom (Johannes Hahn), a potom i s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Protokolom je za 9 sati planiran radni doručak s Hanom, a za 11 sati susret s Tuskom, saopćeno je ranije iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH jučer su razgovarali s potpredsjednikom Evropske komisije Federikom Mogerini (Federica Mogherini), koja je podržala evropski putu BiH, ali i ukazala da vlasti u BiH trebaju hitno tražiti rješenja za aktuelna pitanja, uključujući i formiranje vlasti na svim nivoima.

Predsjedavajući Dodik izjavio je jučer Srni da je na sastanku istaknuta važnost formiranja vlasti u BiH, kao i da evropski put ne treba dovoditi u vezu sa NATO integracijama.

Dodik je ocijenio da je sastanak bio dobar i istakao da su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima te da je dominirala predaja odgovora na Upitnik.

On je rekao da aktuelni saziv Evropske komisije ima mandat do 1. novembra i ocijenio da je to realan okvir u kojem se može očekivati odluka o kandidatskom statusu BiH.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da tokom sastanka s Mogerini nije bilo riječi o NATO integracijama.

– Nije bilo riječi o tome, već o Godišnjem akcionom planu kao preduvjetu da se imenuje predsjedavajući Vijeća ministara i da se ide sa formiranjem tog tijela, ali od Evropske komisije to nije postavljano kao pitanje, bar u ovom trenutku i u kapacitetu u kojem smo razgovrali s Mogerini – rekao je Komšić novinarima u Briselu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je Mogerini poslala jasnu poruku da je zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU.

– Ne govori se o proširenju EU kada je riječ o zapadnom Balkan, jer mi već jesmo u EU, već se govori o članstvu u institucije EU – kaže on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer se u Briselu sastao i s bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, kojeg je upoznao o situaciji u BiH te podsjetio da je BiH posvećena evropskim integracijama.

Pročitajte...