Vijeće ministara BiH razmatra Nacrt budžeta

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da razmatra korigirani dokument Nacrta budžeta bh.institucija i međunarodnih obaveza za ovu godinu u iznosu od 966.000.000 KM, uz sredstva za otplatu vanjskog duga od 826 miliona KM.

Ukoliko Vijeće ministara danas podrži dokument kojeg je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, on će biti upućen Predsjedništvu BiH koji je ovlašteni predlagač tog važnog finansijskog dokumenta, a potom bi se o njemu trebala izjasniti oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

U isto vrijeme konstituiranje domova Parlamentarne skupštine BiH nakon oktobarskih općih izbora nije završeno te će do tada, kada bi i poslanici i delegati trebali razmatrati budžet, na snazi biti tromjesečna Odluka o privremenom finansiranju koju je Vijeće ministara usvojilo krajem prošle godine.

Usvojena Odluka je u iznosu od 237.500.000 KM što je četvrtina sredstava odobrenih za finansiranje bh. institucija u skladu sa Zakonom o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Pred državnim ministrima na današnjoj sjednici bit će i Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije kojeg je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, kao i Informacija o stanju u oblasti migracija.