Članovi Predsjedništva BiH primili predsjednika MKSJ Carmela Agiusa

Člаnоvi Prеdsјеdništvа BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović primili su predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju sudiju Carmela Agiusa, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Ova posjeta je druga u nizu posjeta državama nastalim na području bivše Jugoslavije prije okončanja rada Suda krajem 2017. godine.

Predsjednik Agius je informisao članove Predsjedništva BiH o izazovima s kojima se susreće Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pred kraj mandata. Naglasivši značajan napredak u radu Suda, Agius je izrazio nadu da će Sud okončati svoj mandat na optimalan način i u predviđenom roku.

Predsjednik Agius je informisao članove Predsjedništva BiH o aktivnostima Suda na „Outreach“ programu koji se odnosi na nasljeđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te o dinamici uspostavljanja informativnih centara u Bosni i Hercegovini.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Bosne i Hercegovine s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju te su izrazili zahvalnost za pruženu pravnu pomoć pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini.

Uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića sastanku je prisustvovao oficir za vezu s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju iz reda srpskog naroda Borivoje Marojević, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Pročitajte...