Cormack: Slobodni mediji su apsolutni temelj demokratije (VIDEO)

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je zajednički Program za pomoć medijima na Balkanu, koji će se fokusirati na razvoj online medija u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack je sa današnjeg predstavljanja Programa u Sarajevu poručila da su slobodni mediji apsolutni temelj demokratije.

– U cijeloj regiji, ne samo u BiH, mediji su pod pritiskom raznih izvora zbog toga smo ovaj program napravili da bude regionalni – istakla je Cormack.

Naglasila je da je cilj pomoći neovisnim medijima da koriste nove tehnologije, da ulaze u partnersva za reklamu i propagandu i da rade na razvoju sadržaja koji emitiraju.

– Želimo pomoći istraživačkom novinarstvu jer je njihova uloga u društvu posebna, jer izvještavaju o onome što korumpirani građani rade – navela je Cormack.

Predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH i direktor magazina ”Start BiH” Dario Novalić izrazio je zadovoljstvo da je u USAID u dva mjeseca pokrenuo dva programa, jedan za BiH, a drugi regionalni.

– Dugo su nas pustili da se razvijamo sami. Medijima to nije bio problem, međutim ekonomiji i politici je to bila prilika, neki mediji su propali, neki su se morali pripojiti, javno ili tajno, političkim strankama – rekao je Novalić.

Siguran je da će se u narednim godinama, uz pomoć međunarodne zajednice, mediji uspjeti razviti.

Direktor i jedan od osnivača crnogorskih ”Vijesti” Željko Ivanović USAID-ov Program za pomoć medijima na Balkanu smatra značajnim s obzirom na situaciju koja vlada na tržištu u regionu i na značaj digitalnih medija.

Program USAID-a u pet država Balkana će trajati tri godine, a vrijedan je sedam miliona dolara.

Pročitajte...