Čović: Nadam se da možemo naći rješenje za Izborni zakon

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je da će se on, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić sutra u Briselu prvo zajednički u svojstvu članova Predsjedništva BiH , a potom i pojedinačno, u stranačkom svojstvu, sastati s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Žozefom Dolom (Joseph Daul).

Kako je pojasnio u razgovoru za “Dnevni avaz”, glavna tema razgovora bit će izmjene Izbornog zakona BiH te situacija u našoj zemlji. Predsjedavajući Predsjedništva kazao je da su njih trojica imali obavezu dostaviti predsjedniku EPP-a svoje viđenje problematike u vezi s Izbornim zakonom te prijedloge kako te probleme riješiti, što je on, kaže, i učinio.

Na pitanje koliko predstojeći sastanak može približiti stavove HDZ-a i SDA kada je u pitanju Izborni zakon, Čović kaže da su razlike još velike.

– Nadam da mi možemo naći rješenje na modelu koji smo usuglasili svi bez izuzetaka u BiH, da predstavnici jednog naroda drugom neće birati predstavnike, kako članove Predsjedništva tako ni u Domu naroda. I dalje osjećam da primarno predstavnici SDA i gospodin Izetbegović danas žele, jednostavno, napraviti status quo u odnosima u BiH kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kako bi se u 10. mjesecu moglo vidno utjecati na odnose unutar hrvatskog glasačkog tijela, odnosno vođenje politike kod hrvatskog naroda – smatra Čović.

S druge strane, on smatra da će razgovori koji se vode s predstavnicima evropske i američke administracije u BiH o Izbornom zakonu dovesti do nekog iskoraka.

– Meni je jedino bitna klauzula u tom svemu da hrvatski narod može birati svoje predstavnike i ako je taj uvjet prihvatljiv svima, onda je lako naći rješenje. Bilo koje rješenje koje osigurava takav rezultat onda je prihvatljivo – izjavio je Ćović za “Dnevni avaz”.

(RTVTK/FENA) D.J.

Pročitajte...