Krnjić: Zakon o PIO izuzetno je krupna reforma

Tekst Zakona o PIO izuzetno je krupna reforma i suštinski je postavio penzijski sistem u FBiH na potpuno drugačijim parametrima, izjavio je za današnje Oslobođenje v.d. direktora Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić.

– Značaj Zakona o PIO je vidljiv iz niza činjenica: prethodni je donesen prije 20 godina, strategijom reforme su se bavile dvije garniture vlada, ona 2006. i ona 2010, donijeta je 2013. sa termin-planom da se zakon donese 2015, znači ostavljeno je to sljedećoj vladi. Ova Vlada ga pokušava donijeti više od dvije godine i, kako ste mogli vidjeti, u Parlamentu je, što kroz nacrt što kroz prijedlog, razmatran po pet puta u svakom od domova, dorađivan je u Vladi više i ne znam koliko puta – naveo je Krnjić.

Uz to je, dodao je, u ove dvije godine donošenje Zakona o PIO izazvalo proteste penzionera, policije, sindikata.

– Tekst Zakona o PIO, koji je napokon usvojen u oba doma Parlamenta prošle sedmice, u odnosu na dosadašnji, izuzetno je krupna reforma i suštinski je postavio penzijski sistem u FBiH na potpuno drugačijim parametrima. Treba konstatirati da je dosadašnji zakon bio ogroman problem za društvo iz dva razloga: proizvodio je sve veću nepravdu između penzionera koji su ranije otišli i onih koji su odlazili u penziju zadnjih nekoliko godina na način da su novi penzioneri, prirnamo oni sa budžeta i iz javnih preduzeća, imali nepravedno sve veće i veće penzije, a drugi razlog je da su rashodi za penzije, zbog prethodnog, ubrzano rasli. Da pojednostavim, trebalo nam je sve više i više para da finansiramo društvenu nepravdu, nezadovoljstvo i frustraciju ogromne populacije stanovništva, što bi nas za nekoliko godina dovelo pred bankrot. Utvrđivanjem visine penzija po bodovnom sistemu i pooštravanjem nekih uvjeta za penziju, prema parametrima iz Strategije reforme, taj trend propadanja je zaustavljen – rekao je, između ostalog, Krnjić za Oslobođenje.

(RTVTK/FENA) F.F.

Pročitajte...