Crnadak apelovao na premijerku RS-a da prestane s gnjevom i uvredama

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak apelovao je danas na predsjednicu Vlade Republike Srpske (RS) Željku Cvijanović da prestane sa “agresijom, gnjevom, mržnjom i uvredama u svojim nastupima u javnosti”, istakavši da su on i Cvijanović na odgovornim funkcijama te da u skladu s tim trebaju biti odgovorni prema javnosti.

Pozvao je Cvijanović na vođenje odgovorne političke borbe, kazavši da ono što će se desiti u oktobru jesu “samo još jedni izbori, a ne borba na život i smrt”.

Crnadak je reagirao na izjave premijerke RS-a u vezi s ambasadom BiH u Kanadi, kada je kazala, između ostalog, da je u ovoj ambasadi brat šefa kabineta ministra Crnatka zaposlen kao konzularni radnik te da je za ambasadora postavljen sin poslanika Srpske demokratske stranke u Parlamentu BiH Nenada Lalića.

– Ona je očigledno izabrala da se bavi ambasadom u Kanadi iz razloga s kojim javnost još nije upoznata, a radi se o tome da je internoj reviziji Ministarstva nedavno podnesena prijava protiv savjetnika u kabinetu Cvijanović. Ta osoba je donedavno bila ambasador BiH u Kanadi i sve donedavno se služila službenim e-mailom te ambasade. Prijava protiv te osobe je u proceduri – izjavio je Crnadak novinarima u Sarajevu.

Izrazio je zaprepaštenje činjenicom da premijerka RS-a “stavlja imenovanje ambasadora na njegov i račun Ministarstva”.

– Cvijanović je ipak bila kandidat za člana Predsjedništva BiH i mislio sam da joj je poznato da je to nadležnost Predsjedništva. Ministarstvo vanjskih poslova i ministar nemaju nikakve veze s imenovanjem ambasadora i naš prvi kontakt s novoimenovanim ambasadorima je onda kada nas Predsjedništvo obavijesti o tome ko je imenovan – pojasnio je.

Komentirajući izjavu premijerke RS-a da je brat šefa kabineta ministra Crnatka zaposlen u Ambasadi BiH u Kanadi, kazao je da se radi o osobi koja je u MVP-u zaposlena već 12 godina.

Između ostalog, ministar je kazao da posjeduje “jedan dobar, poprilično kvalitetan spisak” u vezi s ljudima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata te da će rado prihvatiti nastavak razgovora o nepotizmu.

Za tvrdnje Cvijanović da ministar vanjskih poslova radi protiv interesa Republike Srpske, Crnadak je rekao da će u vezi s tim uskoro organizirati posebnu pres-konferenciju u Banjoj Luci.

Naglasio da je, prije njegovog dolaska u MVP BiH, procenat zaposlenih Srba koji tu rade bio drastično manji. Također, tvrdi Crnadak, bio je manji i broj šefovskih mjesta na kojima su bili Srbi, kao i manji broj pripadnika srpskog naroda u diplomatsko-konzularnoj mreži te manji broj unapređenja.

– Toliko o tome ko i koliko vodi računa o interesima RS-a u sistemu vanjskih poslova – zaključio je Crnadak.

Pročitajte...