Crnadak u Banjaluci: BiH u kritičnoj fazi evropskog puta

– MInistar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra da je potrebno da se održi prva zajednička sjednica Savjeta ministara BiH, Vlada RS-a i FBiH uz prisustvo kantonalnih premijera i gradonačelnika Brčko distrikta i pokaže jedinstvena volja

BANJALUKA (AA) – Bosna i Hercegovina se očigledno nalazi u kritičnoj fazi svog evropskog puta. Mi smo sada na prekretnici jer smo u ušli u fazu u kojoj se sve manje vjeruje da ćemo moći nastaviti dalje evropskim putem, izjavio je Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, i dodao da su to potvrdili i evropski zvaničnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare o aktuelnoj političkoj situaciji koju je danas održao u Banjaluci Crnadak je rekao da skoro 80 posto građana podržava evropski put.

“Naša je obaveza da izađemo iz ovog čorskokaka. Smatram da sujete, dnevnu politiku i međusobna optuživanja moramo hitno ostaviti po strani i mora se što prije napraviti konkretan i jasan iskorak. Mislim da je sada vrijeme da održi prva zajednička sjednica Savjeta minsitara BiH, Vlada RS-a i FBiH, uz prisustvo kantonalnih premijera i gradonačelnika Brčko distrikta”, rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima postoji Mehanizam koordinacije kroz koji će definisati i provoditi sve bitne stavove oko evropskih integracija.

“Važno je da se na jednom ovakvom skupu gdje svi najvažniji ljudi koji odlučuju o evropskom putu sjede zajedno pokaže jedinstvena volja i odlučnost da se na takvom skupu presjeku svi politički čvorovi koji nam onemogućuju da se popuni još četiri, pet odsto odgovora na Upitnik i koji nas eventualno mogu zakočiti za ono što dalje treba da se desi”, rekao je Crnadak.

Komenatrišući slučaj Mirsade Čolaković, ambasadorice BiH u Holandiji i odluku disciplinske komisije, Crnadak je rekao da svi koji likuju moraju da znaju da su on, Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, i “cijeli srpski narod u RS-u i BiH uprkos opstrukcijama pobijedili”.

“Ovi što likuju su zaboravili da je Sud u Hagu odbio zahtjev za reviziju presude protiv Srbije i napisao u obrazloženju da je razmatrao i moje pismo, odnosno da je pismo stiglo gdje treba, na vrijeme, i da je uticalo na odluku suda”, kazao je Crnadak.

Odluku Disciplinske komisije on smatra porazom BiH, diplomatije u ovoj zemlji i pokazateljem da “BiH ruše oni koji o njoj najviše pričaju. Istakao je da je odluka komisije donesena preglasavanjem srpskog člana.

“Otvorena je Pandorina kutija, dobili smo poruku da svaki ambasador ima pravo da sam donosi oluku da li će pismo proslijediti ili neće i neće snostiti sankcije za to”, rekao je Crnadak.

 

Pročitajte...