Hiljade demonstranata na ulicama Barcelone protestiralo zbog ideje otcjepljenja Katalonije

– Današnji skup u Barceloni smatra se najmasovnijim prošpanski skupom koji je održan u Kataloniji u proteklih nekoliko godina, a demonstranti su tražili hapšenje čelnika koji zagovaraju otcjepljenje Katalonije

BARSELONA (AA) – Nekoliko hiljada demonstranata danas je protestiralo na ulicama Barcelone i porukom jedinstva nacije se usprotivilo ideji otcjepljenja Katalonije od Španije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na poziv nevladine organizacije Societat Civil Catalana, hiljade demonstranata izašle su danas na ulice Barcelone i mašući zastavama Španije, Katalonije i Evropske unije pozvalo na poštivanje ustava, jedinstva nacije i suživota u Španiji.

Protest u Barceloni podržale su vladajuće i opozicione španske partije, kao i katalonski liberali Ciudadanos.

Na čelu protestnog marša bila je španska ministrica zdravstva Doloros Montserrat, bivši čelnik Evropskog parlamenta Josep Borell, peruanski pisac i nobelovac Mario Vargas Llosa i druge poznate ličnosti.

Današnji skup u Barceloni smatra se najmasovnijim prošpanski skupom koji je održan u Kataloniji u proteklih nekoliko godina, a demonstranti su tražili hapšenje čelnika koji zagovaraju otcjepljenje i uzvikivali slogan “Živjele, Španija, Katalonija i Evropa“.

Podršku demonstrantima posredstvom Twittera uputio je i premijer Španije Mariano Rajoy koji je i tom prilikom obećao da će cjelovitost Španije biti očuvana.

Pročitajte...