Crveni krst Tuzla počinje distribuciju pomoći socijalno ugroženim građanima

Crveni krst grada Tuzle, na osnovu naredbe Gradskog štaba civilne zaštite, otpočet će uspostavu i distribuciju osnovnih životnih namirnica i sredstava za ličnu higijenu za osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći kod Centra za socijalni rad, ili su u stanju socijalne potrebe. Prva faza trebala bi početi 7. aprila. Radi se o projektu vrijednosti od oko 100.000 KM.

Projektom Crvenog krsta Grada Tuzle obuhvaćeno su 924 porodice, odnosno oko 2.500 osoba koja će u toku mjeseca aprila dobiti odgovarajuću pomoć. Riječ je o isporuci osnovnih životnih namirnica i sredstava za ličnu higijenu.

– U naredbi se naglašava da se nama na raspolaganje trebaju staviti predstavnici Savjeta MZ, sekretari MZ, kako bi lakše završili posao za lica starija od 65 godina, kojih prema spisku ima 284. Pored njih imamo osobe koje su primaoci stalne novčane pomoćim, njih 445, lica koja imaju veći broj djece, gdje ne radi nijedan roditelj. Radi se o projektu vrijednosti do 100.000 maraka, kazao je Sead Hasić, sekretar CK Tuzla.

Sva lica starija od 65 godina, a koji su korisnici stalne novčane pomoći preko Centra za socijalni rad, moći će preuzeti robu u prodajnim objektima kompanije Bingo, i to prema spisku koji je dostavljen u sve mjesne zajednice. Riječ je o 11 prodajnih objekata.

– Za lica koja su starija od 65 godina, koja mogu iskoristiti ovu priliku u vremenu od 8 do 12 da odu u određene objekte Binga i da preuzmu odgovarajuću robu u vrijednosti koja je naznačena na spisku koji je CK ostavio u prodajne objekte Binga, naglasio je Hasić.

Kada je riječ o podijeli pomoći starijim osobama, Hasić ističe da očekuju pomoć MZ.

– Ovi mlađi od 65 godina će imati priliku da tokom mjeseca aprila izađu da izvrše kupovinu. Lica sa posebnim potrebama, koja će biti dodatno evidentirana, dobit će vaučere, tako da ćemo do kraja aprila nadam se završiti ovu priču, koja je došla u pravom trenutku.

Pored realizacije pomenutog projekta, Crveni krst grada Tuzla i dalje vrši svakodnevne usluge prema pozivima građana, kao što su dostavljane paketa, nabavka lijekova i recepata.

(RTVTK)