Tuzla: Penzioneri stvorili gužve ispred banaka

Naredbom Kriznog štaba Federacije BiH osobama starijim od 65 godina, od danas do petka, omogućeno je da u terminu od 8 do 12 sati mogu izaći vani, kako bi podigli penzije i obavili ostale životne potrebštine. Od ranih jutarnjih sati na ulicama mnogih gradova u Federaciji BiH primjetan je veliki broj građana starije životne dobi. Najveće gužve su ispred banaka. Nažalost, primjetno je da građani nisu poštovali obavezne epidemiološko-zaštitne mjere, i socijalnu distancu od najmanje 1,5 metara.

Iako su nadležne institucije savjetovale penzionerima da prvog dana isplate ne idu svi po penziju, građani stariji od 65 godina iskoristili su lijepo vrijeme te su u velikom broju izašli iz svojih domova. Na ulicama Tuzle primjetne su velike gužve ispred banaka, apoteka, naplatnih mjesta za plaćanje naknada za komunalne usluge.

Međutim, evidento je bilo da se pojedini penzioneri ne pridržavaju obaveznih epidemiološko-zaštitnih mjera, kao što su nošenje maski i rukavica, te da ne drže socijalnu distancu od najmanje 1,5 metara. Komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite TK Mustafa Šakić iz tog razloga uputio je Federalnom štabu civilne zaštite urgenciju da se naredba o kretanju osoba starijih od 65 godina stavi van snage.

– Smatramo da u ovom momentu kada svakodnevno imamo pozitivne na koronavirus ova naredba će nam još više naštetiti. Izgleda njima je ova naredba dobro došla da se ispričaju perd bankama u redovima. Ne drže distancu od 1,5 metara, i iz tih razloga morat ćemo tražiti od FŠCZ da izmjeni tu naredbu, kazao je Šakić.

Udruženje Snaga žene u sklopu svojih aktivnosti danas je penzionerima podijelilo 150 komada zaštitnih maski.

– Svi oni koji nemaju masku, kojima je potrebno, istu će danas dobiti. Maske su izrađivane u sklopu kursa šivenja, volonteri našeg Udruženja su zajedno sa uposlenicima napravili maske, istakao je Dražne Antić, član ekonomskog tima Udruženja snaga žene.

Penzioneri koje smo zatekli u redovima ispred banke, jednoglasni su u tome da poštuju naredbe koje donose krizni štabovi. Također, kod svih je prisutan strah zbog epidemije koronavirusa.

– Pratim šta nadležni predlažu, nosim masku, izađem ispred kuće. Spadam u rizičnu skupinu, bojim se pa valjda i ovo prođe jednog dana, kazao je Sead Muminović, penzioner iz Tuzle.

– Što je dozvoljeno da se zatvore banke na Slatini i Ircu, i stvorio se ovaj red veliki. To je taj red koji je došao sa Slatine i Irca, istakao je Žarko Jakubec.

– Mogle su mjesne zajednice to organizovati, podjelu maski. Niko ništa iz mjesnih zajednica, mogli su dostaviti penzionerima kući. Evo sad sam dobio masku, a rukavica nemam, naglasio je Ćazim Zukić.

– Moramo poštovati mjere kad ne znamo odakle nam je došao virus, ni kad će završiti. Moramo slušati ove što bolje znaju, naglasila je Zarfa Mujkanović.

Iz Kantonalnog štaba civilne zaštite poručili su da je na području našeg kantona primjećeno masovno kršenje odredbi o korištenju lične zaštitne opreme i socijalne distance. Službenici MUP-a TK pokušavali su uspostaviti red, međutim nakon kratkog vremena pojedinci su se ponovo vraćali grupisanju. Komunikacija, licem u lice svima nedostaje. Međutim, epidemiolozi ponavljaju, u ovim danima izrazito je opasna naročito za naše najstarije.

(RTVTK)