Da li će doći do poskupljenja namirnica u BiH?

Privreda Bosne i Hercegovine ovisna je o ino-tržištu. To se ogleda i u nabavci sirovina, ali i finalnih proizvoda. Zbog toga u Odboru za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, nisu iznenađeni najavljenom mogućnošću povećanja cijena. Ono što brine jeste da ni mogle da poskupe i osnovne životne namirnice.

Na promjene cijena proizvoda na tržištu tokom i nakon pandemije ukazuje Kasim Selimović, predsjednik Odbora za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam KPK Tuzla. Istovremeno, kupovna moć će padati, jer je veliki broj ljudi u BiH ostao bez posla. Sve to će rezultirati manjom prodajom, privreda u našoj državi će doći u još složeniju situaciju, a vlasti na svim nivoima ne poduzimaju adekvatne aktivnosti, smatra Selimović.

– Nije riječ samo o osnovnim životnim namirnicama, ali socijalno osjetljive građane BiH to najviše zanima – kaže Kasim Selimović, predsjednik Odbora za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam KPK Tuzla.

I dok zemlje okruženja bilježe blagi oporavak privrede, to nije slučaj u BiH, jer naša zemlja nije na pravi način podržala domažu privredu, ističe Selimović. Privrednici pokušavaju održati radna mjesta, fabrike i kontinuitet poslovanja, dok cijene nabavke na tržištu nekontrolisano rastu.
– Vlasti u BiH cijelo vrijeme ne poduzimaju adekvatne mjere kako bi podržali domaću privredu. Tako da i oni koji su uspjeli da održa poslovanje nemaju finansijsku stabilnost te su osjetljivi na situaciju u kojoj se nalazimo – dodaje Selimović.

Ta finansijska osjetljivost znači i da svako poskupljenje proizvoda dodatno otežava rad i poslovanje privrednika, te ugrožava proizvodnju u BiH.

– Jer uvozimo sirovinu koja je skuplja nego što je to bilo ranije. Nažalost, kada je riječ o sirovinama 80 posto smo ovisni o stranom tržištu i mi od skuplje sirovine dobijamo i skuplji proizvod. Osim sirovina poskupila je i nafta i sve će se to odraziti na finalni proizvod – napominje Selimović.

Selimović smatra da će poskupljenja u početku biti manja i slabije primjetna. Vremenom će sve više dolaziti do izražaja, te predstavljati veliki teret za građane kojima istovremeno neće biti povećane plate.

Pročitajte...