Reis Kavazović: Hafizi su posebni ljudi, jer su stražari na kulama vjere

U Behram-begovoj medresi u Tuzli danas je upriličena hafiska dova hafizima Almini Sinanović, Halimi Baturić, Harunu Omeroviću i Hammadu Mujanoviću. Diplome o završenom hifzu im je uručio Husein ef. Kavazović, reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, koji je istaknuo da su hafizi posebni ljudi, jer su stražari na kulama vjere. U Behram-begovoj medresi u Tuzli do sada je promovisano 78 hafiza.

Harun Omerović, odličan je učenik II razreda Behram-begove medrese u Tuzli. Tri godine predano je učio Kur’an. Kaže da je za njega dan kada mu je urečena diploma hafiza, najvažniji u životu.
– Biti okrenut vjeri u potpunosti u slijediti ono što piše tamo je teško u današnjici, ali je nagrada velika , tako da je to put koji sam ja odabrao – kaže hafiz Harun Omerović.

Almina Sinanović završila je Behram-begovu medresu u Tuzli i studentica je prve godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Dvije je godine sa svojim muhaffizom učila Kur’anske sure te je tako ostvarila svoj san i postala hafiza i čuvar časnog Kur’ana.

– Od kako sam došla u Medresu nekako sam na hafiskim dovama uvijek sam zamišljala svoju hafisku dovu i danas kada mi se taj san ostvario, osjećam da sam ispunila svoj dugogodišnji cilj – ističe hafiza Almina Sinanović.

Osim Haruna i Almine danas su hafizi zvanično postali i Halima Baturić i Hammad Mujanović, koji su hifz polagali pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Diplome o završenom hifzu uručio im je Husein ef. Kavazović, reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, koji istaknuo da je učenje Kur’ana u BiH doživjelo ekspanziju nakon agresije. Pozvao je i mlade ljude da se okrenu ovom plemenitom zadatku, te da im Božija Knjiga bude jedini vodič u životu. Veliki doprinos učenju Kur’ana napament daje Behram-begova medresa u Tuzli, u kojoj je od sada 78 osoba steklo zvanje hafiza.

Kur’an je posljednja Božija knjiga, koja je objavljena posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu a.s.. Objava Kur’ana počela je u mjesecu Ramazanu i trajala je 23 godine.