Da li će TK uskoro će pokrenuti Izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH?

Projekcije su da bi Tuzlanski kantona na osnovu PDV-a ove godine trebao dobiti 202 miliona KM. Kada bi se vršila ravnomjernija raspodjela takvih poreza, TK samo ove godine bi po ovom osnovu ove godine dobio 34 miliona KM više. Premijer Tuzlanskog kantona, Denijal Tulumović, uskoro bi mogao ponovo otvoriti temu ravnomjerne raspodjele prihoda u FBiH kroz izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Predstavnici izvršne vlasti TK, kada su u pitanju izdvajanja sa viših nivoa u mnogo čemu nisu zadovoljni. Stalno se ukazuje na nepravedne odluke i zakonska rješenja, koja štete Budžetu i građanima TK. Zdravstvo, turistička djelatnost, putna infrastuktura, plate, kompletan sistem je na gubitku. Najočitiji primjer jeste Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. Na inicijativu premijera TK trebao bi biti održan sastanak na koji bi bili pozvani svi zastupnici sa TK, predsjednici kantonalnih odbora političkih stranaka, koji bi definisali pravci zajedničkog djelovanja i otklanjanja nepravednih zakonskih rješenja.

– U prethodnom periodu, bez obzira što su me upozoravali da promjene Zakona u tom smislu nisu uvijek bile dobrodošle u Sarajevu, ja sam insistirao i dalje ću insistirati kod svih poslanika u Skupštini TK, ali i kod naših zastupnika na višim niovima u Federalnom parlamentu, da se pokrene inicijativa o nepravednoj preraspodjeli prihoda od indirektnih poreza – kaže Denijal Tulumović, premijer TK.

Ministar finansija TK podsjeća da Zakon o pripadnosti javnih prihoda FBiH, od 2006. godine osiromašuje TK. Procjene su da godišnje TK implementacijom ovog Zakona gubi od 25 – 40 miliona KM.

– Zakon o pripadnosti javnih prihoda, uvijek se vraćamo na taj Zakon, je ustvari u jednom članu definisao pondere za pomoć određenim kantonima. I mi sa TK nemamo problem da se definišu posebni ponderi za nerazvijene kantone, kao dodatna pomoć, međutim Sarajevski kanton je najrazvijeniji kanton i malo je čudna činjenica da se za ova kanton definiše ponder 2 – napominje Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

TK podršku je dobio i od premijera Hercegovačko-neretvanskog i Unsko-sanskog kantona. Pozitivan signal TK dobio je i od Vlade FBiH, koja će uložiti 60 miliona KM za prvu fazu gradnje zaobilaznice od Petlje Šićki Brod do Đurđevika.

– Koja bi u mnogome rasteretila saobraćaj, a građani TK su svjedoci da od Tuzle do Živinica je 13 km, a da im nekad treba više od pola sata da pređu tu udaljenost. 60 miliona KM je značajna investicija na našem kantonu koja treba da se ostavari u ovoj budžetskoj godini – dodaje Tulumović.

Kompletan projekat zaobilaznice koštat će oko 150 miliona KM.

– Upravo se projektuje zaobilaznica od Šićkog Broda prema Đurđeviku u dužini od 17,3 km i do kraja proljeća očekujemo da će biti gotov projekat. Kada se završi projektna dokumentacija, kada bude gotov projekat očekujemo raspisivanje tendera za izbor najpovoljnijeg izvođača radova i vjerovatno u drugom djelu 2021. godine, krećemo sa izvođenjem radova – ističe Nenad Lukanović,pomoćnik ministara za saobraćaj TK.

Podsjećamo, i do danas je bilo inicijativa, ali konkretnih pomaka po pitanju Izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH nije bilo. Osnovni uslov koji trenutno koči Izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH je čekanje na zvanične rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine, koji nikada nije usvojen.