Da li je dozvoljeno korištenje mobitela u školama u TK

Tehnologija je uz korištenje internet aplikacija olakšala komunikaciju, ali u nekim situacijama, poput nastave, stvorila je nedoumice. Nema striktnih uputa o korištenju mobitela u školama, nego to regulišu obrazovne ustanove internim pravilnicima. U školama na području Tuzlanskog kantona, kažu nastavnici, dozvoljeno je donijeti mobitel u školu, ali je stalni proces edukacija učenika o prednostima i negativnim stranama korištenja ovih uređaja. Evo i primjera.

novinar Azra Mešić

Dok traje nastava, mobiteli su u torbama. Zvona isključena. Aplikacije diskonektovane. Na malom odmoru, druga priča. Već u nižim razredima učenici imaju vlastite mobilne telefone i profile na društvenim mrežama.

– To je sada potreba. Nije hir. Ali smo mi donijeli pravilnik koji ograničava upotrebu za vrijeme časa, kaže za RTVTK Amela Sinanović, direktorica OŠ ”Tušanj”, Tuzla

Zloupotrebe su minimalne kaže direktorica, po broju učenika, najveće tuzlanske gradske škole u Tušnju.

– Represivne mjere kao što su sankcionisanje učenika za vrijeme korištenja telefona su manje progresivne u odnosu na onu savjetodavnu kako mi to radimo, naglašava direktorica.

Povremeno se o ovoj temi organizuju savjetovanja sa učešćem vijeća učenika i roditelja, stručnjaka i policijskih službenika  da pojasne djeci zašto između ostaloga nije dobro snimati i fotografisati neke od situacija u kojima se nađu, te o opasnostima koje dijeljenje snimljenih materijala na internetu mogu prouzrokovati.

– Mi to rješavamo na način da objasnimo kroz vršnjačku medijaciju… drugačije je kad to objasni učenik učeniku nego nastavnik, kaže pedagogica Zinaida Čolić Ćatić.

A školska pravila se ne odnose samo na učenike, dodaje ona.

– Ne samo da se to odnosi na djecu, nego i nastavnike. Ne bi bilo dobro da nastavnik koristi mobitel a da je zabranjuje djeci, naglašava Čolić Ćatić.

Sve dok ne ometa pažnju na nastavi i ne služi za neovlašteno snimanje drugih, mobitel u školi nije smetnja. Na odmorima i pred školom koriste ih svi, iako, barem kod osnovaca, u odnosu na mobitel u slobodno vrijeme prednost ima prava igra, i to najčešće ona s loptom.