Da li je na pomolu novo poskupljenje goriva u BiH ?!

Iza nas je sedmica u kojem je barel nafte prvo naglo rastao, a zatim se skoro vratio na početni nivo. Razlozi za to su geopolitička kretanja na Bliskom Istoku, ili još preciznije Kraljevini Saudijskoj Arabiji koja proizvodi više od 10 posto ukupne svjetske proizvodnje nafre. Nas je zanimalo može li se to odraziti i kako na moguće korekcije cijena nafte na našem tržištu, ali i na domaću ekonomiju.
Posljednjih dana zbog napada dronovima, mini letjelicama, na glavne naftovode u Saudijskoj Arabiji došlo je do nagle promjene cijena barela nafte na svjetskom nivou. Prvo je došlo do naglog rasta, a potom i do opadanja cijena, nakon što su iz Saudijske Arabije najavili skoru obnovu proizvodnje, prepolovljene nakon napada pobunjenih Hutija na ključno naftno postrojenje.
Nije nepoznanica da domaćim distributerima nafte i naftnih prerađevina ne treba puno razloga za povećati cijene gorive. Ovi sadašnji, mogli bi se podvesti pod objektivne, prognozira naš ekonomski analitičar.
Podsjetimo, napadi dronovima koji su se desili prošli vikend izazvali su prekid proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti. Kako je zbog napada na postrojenja proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji smanjena za 5,7 miliona barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje, u ponedjeljak su cijene nafte skočile više od 10 posto. Ipak su nakon saudijskih uvjeravanja, da će vrlo brzo stanje vratiti na početak, cijene dionica na glavnim svjetskim berzama porasle, a strahovanja od negativnog utjecaja napada na saudijska naftna postrojenja splasnula.

Pročitajte...