U Vlasenici plakat s Mladićevom fotografijom

Sutra će se vlasenički Bošnjaci prisjećati nevino stradalih bošnjačkih civila koji su ubijeni tokom 1992. godine. Istovremeno, aktuelne vlasti u ovom podrinsjkom mjestu, slave 27 godina Jurišnog odreda Vlasenica. Sa fotografija velikog panoa postavljenog u jednoj od najprometnijih vlaseničkih ulica bošnjačke povratnike, na godine stradanja opominju presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, ali i neki danas aktuelni vlasenički nositelji vlasti.
Do rata je Vlasenica imala 33 hiljade stanovnika. Od toga su njih 18 hiljada bili Bošnjaci, a preostalih 15 hiljada Srbi. Ovih danas Vlaseničani obilježavaju 27 godina od stradanja Bošnjaka. Među fotografijama na velikom panou je i slika presuđenog ratnog zločinca, Ratka Mladića, što je dodatni pritisak na povratnike u ovo podrinjsko mjesto.
Za sutra je predviđen Memorijalni pohod dug tridesetak kilometara od mjesta Turalići kod Kladnja, do naselja Luka u Vlasenici u kojem je od proljeća do jeseni 1992. godine u logoru Sušica ubijeno 1700 Bošnjaka. Kroz logor je zvanično prošlo 8000 Bošnjaka. Međunarodni tribunal u Hagu, jednom od upravnika logora, Draganu Nikoliću Jenkiju dokazao je zločine protiv čovječnosti, masovna ubistva, silovanja, mučenja i protjerivanja, za što mu je određena i zatvorska kazna od 20 godina.