Dan borbe protiv TBC-a: Broj oboljelih od tuberkuloze u stalnom opadanju!

Udruženje respiratorne medicine (URM) Tuzla saopćilo je da je u Federaciji BiH u 2017. godini incidenca tuberkuloze smanjena na 40, u TK na 34,36 (169 oboljeli), što predstavlja dosad najnižu incidencu obolijevanja od tuberkuloze sa stalnom tendencom opadanja.

– U prva tri mjeseca ove godine evidentiran je dalji pad incidence tuberkuloze u TK, gdje po broju oboljelih prednjači Tuzla, Živinice i Gračanica. Jedan od strateških ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je okončati epidemiju tuberkuloze do 2030. godine – navodi se povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze.

U saopćenju za javnost koje prenosi UKC Tuzla navodi se da je do znatnog poboljšanja epidemiološke situacije tuberkuloze u BiH došlo zahvaljujući podršci Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije koji je korišten od 2016. godine.

Tuberkuloza je infektivno oboljenje, koje je rašireno u endemijskim relacijama i predstavlja veliki medicinski i društveni problem, te zahtijeva hitnu akciju u cijelom svijetu.

Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti predložila je 24. mart kao Svjetski dan tuberkuloze koji se obilježava u cijelom svijetu da bi se skrenula pažnja na značaj i težinu te bolesti.

 

 

Pročitajte...