Dan žalosti u TK: Brojne delegacije odale počast i položile cvijeće u Aleji mladosti i na Kapiji

Na Aleji mladosti na Slanoj Banji i mjestu stradanja na tuzlanskoj Kapiji polaganjem vijenaca i cvijeća obilježena je godišnjica od masakra i najtežeg ratnog zločina nad civilima Tuzle. Počast ubijenoj mladosti Tuzle danas su odale brojne delegacije.

Novinarka: Devleta Brkić

Počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti danas su odale delegacije Grada Tuzla, Skupštine i Vlade TK, Vlade FBiH, kao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Tom prilikom istakli su kako je 25. maj najtužniji dan u historiji Tuzle. Gradonačelnik Jasmin Imamović naglasio je da je mladost Tuzle bila žrtva najtežeg zločina prije 26 godina, za kojeg je pravosnažno osuđen Novak Đukić koji je nažalost i danas nedostupan našem pravosuđu. Ponovio je da od vlasti u Srbiji zahtjevaju njegovo izručenje.

– Ako ga ne predaju znači da negiraju zločin, a negiranje zločina je prijetnja novim zločinom. Mi se nadamo da na Balkanu može biti mira, može biti pomirenja, ali neka svi ratni zločinci završe u zatvoru. Mi pamtimo i opominjemo, i ovom manifestacijom i obnovljenim spomenikom na Banji i Memorijalnim centrom kojeg smo otvorili prošle godine, naglasio je gradonačelnik Imamović.

Predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić kazao nam je da građani TK, ali i cijele BiH, moraju pamtiti zločin počinjen na Kapiji 25.maja, ali i insistirati da oni koji su počinili ovaj zločin odgovaraju. Ono što je strašno, dodaje, jeste da je samo jedan čovjek optužen i osuđen za ovaj teški zločin.

– Ali ni taj jedan nije dostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu što je dodatna tuga i dodatno opterećenje. Sigurni smo da, siguran sam i ja, da to ne može vratiti i ne može ublažiti tugu roditelja i građana Tuzle za svim poginulim, ali da bar oni koji su odgovorni i koji su krivi za ovaj stravični zločin da se privedu licu pravde i da budu osuđeni onoliko koliko im pripada za ovaj strašni zločin, dodao je Ilić.

Kada je kobnog 25. maja 1995. godine trebalo da slavimo mladost i život, pokidan je 71 cvijet, pokidani su životi mladih ljudi, istakao je danas premijer našeg kantona Kadrija Hodžić.

– Doživljena je biološka tragedija. Otpor smo tada davali suzama i dizanjem ruku u nebo. Otpor sada treba da bude izražen brigom za mlade, brigom za kvalitetno obrazovanje, zapošljavanje, stvaranje uslova za sigurnost i povjerenje u društvu. To je upravo onaj pijetet koji smo dužni tim ljudima, jer bi oni upravo željeli da imaju takvo stanje, izjavio je premijer Hodžić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da nažalost politički vrh Srbije još uvijek nije sazrio za bilo kakvu vrstu moralnog, ljudskog ali i političkog ozdravljenja kada je riječ o zločinu na tuzlanskoj Kapiji. Podjsetio je da je jedini osuđen za ovaj zločin pobjegao u Srbiju, koja i dalje odbija da ga izruči.

– Ali ako vam treba izgovor da ništa ne uradite lako ćete ga naći. Ali je u suštini riječ o jednom te istom. Nema dovoljno moralne snage da se kaže da, tako je bilo, nanijeli smo vam zlo, i u ime onih koji su nanijeli zlo izvinite zbog takvog ponašanja. Nažalost dugo to čekamo da dođe iz Beograda, ne dolazi, i mislim da još dugo neće doći, naglasio je Komšić.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kazao nam je da bi 25. maj trebalo proglasiti danom žalosti u FBiH. Podjsetimo, ta inicijativa upućena je prema Vladi Federacije još 2015. godine.

– Ovdje je ubijena mladost Tuzle. Svake godine treba obilježavati, i ne dozvoliti da se ovakve strahote koje su se desile građanima i Tuzle i BiH zaborave. Ja se nadam da će Tužilaštvo i nadležne institucije na kraju procesuirati sve one koji su na bilo koji način učestvovali u kreiranju i izvršavanju ovog zločina, dodao je ministar Čampara.

Prije 26. godina ugašen je 71 mladi život. Danas je dan kada generacija njihove nerođene djece polažu cvijeće i odaju počast na mjestu masakra. Danas smo dužni da ih se sjećamo, da ih pominjemo, da opominjemo dsa se više nigdje i nikome ne ponovi tuzlanska Kapija.

(RTVTK)