Danas dženaza Ismetu Kasumagiću: Mladim Muslimanima pristupio 1943., pristupnicu potpisao sedam decenija kasnije

– Zanimljivo je da je Ismet Kasumagić, iako je dugo godina bio jedan od najistaknutijih članova Mladih Muslimana, tek 19. aprila 2019. godine, 77 godina poslije, u Sarajevu potpisao pristupnicu ovoj organizaciji, što je ispratila i reporterska ekipa Anadolu Agency

SARAJEVO (AA) – Na mezarju Ravne Bakije u Sarajevu danas u 14:30 sati bit će obavljena dženaza-namaz Ismetu Kasumagiću, istaknutom bošnjačkom intelektualcu, jednom od najbližih saradnika prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića i jednom iz grupe bošnjačkih intelektualaca protiv kojih je vođen Sarajevski proces 1983. godine, a koji je preminuo u četvrtak u 93. godini života, javlja Anadolu Agency (AA).

Kasumagić je bio dugogodišnji član Organizacije Mladi Muslimani, kojoj je pristupio davne 1943. godine kao 15-godišnji dječak.

Zanimljivo je da je Ismet Kasumagić, iako je dugo godina bio jedan od najistaknutijih članova Mladih Muslimana, tek 19. aprila 2019. godine, više od sedam decenija poslije, u Sarajevu potpisao pristupnicu ovoj organizaciji, što je ispratila i reporterska ekipa Anadolu Agency.

Tada ga je u njegovom domu u Sarajevu posjetio predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović. Povod posjete je bilo i potpisivanje pristupnice Organizaciji Mladi Muslimani, koju spletom okolnosti Kasumagić, iako je radu u organizaciji posvetio dobar dio svog života, nikada prije toga nije uspio potpisati.

Nakon što je pristupio ovoj organizaciji 1943., popunjena je pristupnica na ime Ismeta Kasumagića. U međuvremenu, ustaše provaljuju u organizaciju, a jedan od članova Mladih Muslimana, iz Visokog, uzima dokumente iz organizacije koje skriva na svoj tavan. A 77 godina kasnije, dokumente, među kojima i nikad potpisana pristupnica na ime Ismeta Kasumagića, na tavanu je pronašao unuk tog člana iz Visokog i donio u Sarajevo.

Nakon što je tada stavio svoj potpis, Kasumagić se tokom razgovora prisjetio i Alije Izetbegovića, kazavši kako su vrlo značajna njegova djela “Islam između Istoka i Zapada”, kao i “Islamska deklaracija”.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je tada pokazao original Kasumagićeve pristupnice.

Podsjetio je kako su Mladi Muslimani u komunističko vrijeme, kada se lako gubila sloboda, glava, sačuvali islam. Naglasio je također kako je Kasumagić, kao njegov otac, dva puta bio u zatvoru.

“Bili su u zatvoru zbog svojih ideja, zbog toga što nisu htjeli da odustanu, zbog toga što jesu, što je njihova bit i vjera, i ništa više od toga. Samo zbog toga su odrobijali 10 i 15 godina, gubili živote, zdravlje”, kazao je tada Izetbegović.

Edhem Bakšić, predsjednik Udruženja Mladi Muslimani, koji je također bio u posjeti Kasumagiću, kazao je tada kako je 2019. godina kada se obilježava 80 godina od osnivanja Mladih Muslimana i 70 godina od hapšenja i progona većine pripadnika i članova Udruženja.

“Udruženje se počelo okupljati 1939. godine, a 1949. godine su izvršena masovna hapšenja. Preko hiljadu mladića i djevojaka je bilo obuhvaćeno istragama, suđenjima, zatvorskim kaznama”, kazao je tada Bakšić.

Pročitajte...