Danas je Dan arhiva i arhivske službe BiH

Na današnji dan 1947. godine osnovan je Arhiv Narodne republike Bosne i Hercegovine. U znak sjećanja na taj važan datum 12. decembar se svake godine obilježava kao Dan arhiva i arhivske službe naše zemlje. Uprkos teškim uslovima pandemije u kojima djeluju i arhivi ovaj Dan je prigodno obilježen i u Arhivu Tuzlanskog kantona.

Direktor ovog Arhiva podsjeća da su arhivi čuvari memorije jednog društva, riznice vrijedne građe koja, u slučaju Bosne i Hercegovine, svjedoči o njenom hiljadugodišnjem postojanju i kontinuitetu. Zbog toga je dan, kada je osnovan državni arhiv Bosne i Hercegovine izuzetno važan, ne samo za arhiviste i historičare, nego za svakog građanina ove zemlje.

“Vrlo je značajno i podsjećati i obilježavati taj dan kada je počela organizovana zaštita i prikupljanje, sređivanje arhivske građe u BiH. U tom smislu prezentirati našoj stručnoj, kulturnoj i široj javnosti, odnosno svim građanima ukazati na značaj arhiva kao baštinskih ustanova koje se bave preuzimanjem, prikupljanjem i zaštitom i davanjem na korištenje arhivske građe odnosno historijskih izvora koji zorno svjedoče o svim historijskim procesima, događajima i pojavama u hiljadugodišnjoj tradiciji i opstojnosti BiH” kaže direktor Arhiva Tuzlanskog kantona Omer Zulić.

12. decembar ranijih godina je brojnim aktivnostima obilježavan u svim arhivima u Bosni i Hercegovini. Ove godine pandemija izazvana koronavirusom onemougćila je javna okupljanja i organizaciju centralnog obiljažavanja Dana arhivske službe BiH. Arhiv Tuzlanskog kantona ovog se puta odlučio da tim povodom upriliči Izložbu “Graditeljski simboli Tuzle.”

“Mi smo izložbu podijelili u tri kategorije. Prva kategorija su nam bili objekti koji imaju kontinuiranost svog postojanja, znači oni su još uvijek tu i odolijevaju i zubu vremena i tom fenomenu slijeganja. Drugu kategoriju predstavljaju objekti koji su porušeni i tu smo se odlučili predstaviti više objekata nego u drugim kategorijama, upravo da bismo otrgnuli od zaborava neke od objekata za koje su naši sugrađani emotivno vezani. Treća kategorija su objekti koji su upravo zbog onog fenomena slijeganja porušeni, ali s obzirom da su nam jako nedostajali i da su krasili naš grad Gradska uprava je odlučila da ih renovira, da ih ponovo izgradi i to su ova tri objekta koja su nama dobro poznata. Znači, sva tri su na našem glavnom gradskom Trgu – jedna je zgrada koja je u narodu poznata kao Barok, druga je Gradska ili Čaršijska česma i treća je stara Katolička crkva” kaže jedna od autorica Izložbe Hatidža Fetahagić.

ArhivTuzlanskog kantona i na ovaj način želi održati živom vezu sa građanima Tuzlanskog kantona ali i šire i poticati ih da koriste i istražuju bogatu građu koja se čuva u ovom Arhivu. Izložba “Graditeljski simboli Tuzle” bit će otvorena do kraja decembra i građani je mogu pogledati u Holu Arhiva, radnim danima od 8 do 16 sati, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera. Također, Izložbu je moguće pogledati i na web stranici Arhiva Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...