Danas je Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Danas je Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina. Ove godine obilježava se pod motom “Zajednička baština – zajednička odgovornost”. Arhiv Tuzlanskog kantona tim je povodom pripremio izložbu dokumenata i fotografija iz svojih bogatih fondova, a koji svjedoče o industrijskom naslijeđu Tuzle i tuzlanske regije.

O osnivanju “Solane” u Simin-Hanu davne 1884. godine, otvaranju rudnika “Kreka”, počecima, a potom razvoju Fabrike sode i mnogih drugih važnih industrijskih pogona od kojih o nekima danas i nema materijalnih tragova, svjedoče bogate zbirke dokumenata i fotografija koje se nalaze u fundusu Arhiva Tuzlanskog kantona. Tek mali, ali veoma zanimljiv i sadržajan, dio tih zbirki postavljen je u okviru Izložbe “Industrijsko naslijeđe u fondovima i zbrikama Arhiva Tuzlanskog kantona”.

“Izložba tematski i hronološki prati razvoj industrije od austro-ugarskog do kraja socijalističkog perioda. Naime, svima nama je poznato da značajniji indsutrijski zamah počinje dolaskom Austro-Ugarske monarhije u ove krajeve, konkretno u Tuzlu. Od početka Austro-Ugarske otvaraju se značajni industrijski kapaciteti, od Rudnika, Špiritane, Fabrike piva, odnosno Pivare do Solane, i mnogih drugih” ističe direktor Arhiva TK Omer Zulić.

I ovom izložbom u Arhivu Tuzlanskog kantona žele skrenuti pažnju javnosti na bogatstvo pisanog naslijeđa koje čuvaju, a istraživače potaknuti na neke nove poglede na ovaj dio naše spomeničke kulture.

“Naši sugrađani i svi zainteresovani će se moći prisjetiti, neki prisjetiti, a neki prvi put vidjeti fotografije, nekih objekata kako su oni nekad izgledali, za šta su se koristili, način industrijalizacije kako je tekao, koja je oprema korištena” ističe Selma Isić, jedna od autorica Izložbe.

Izložbu “Industrijsko naslijeđe u fondovima i zbirkama Arhiva Tuzlanskog kantona” građani mogu pogledati u prostorijama Arhiva svakim radnim danom od 8-16 sati, uz poštivanje epidemioloških mjera i na web stranici Arhiva.

Pročitajte...