Danas počela masova vakcinacija građana TK

Ministar zdravstva, Božo Jurić i dr. Jasmina Brkić Džambić iz Zavoda za javno zdravstva Tuzlanskog kantona na današnjoj press konferenciji su pozvali građane Tuzlanskog kantona na masovnu vakcinaciju koja je zvanično počela danas. S obzirom da je početkom sedmice održan online sastanak Koordinacionog tima za vakcinaciju na nivou Federacije BIH donesen je niz preporuka, a jedna od njih je da se proces vakcinacije u narednom periodu ubrza u skladu sa većim brojem vakcina koje se očekuju u narednom periodu. Dana je u TK zvanično počela masovna vakcinacija građana. Direktori domova zdravlja su se obavezali da će u narednom periodu taj process ubrzati i izvršiti posebnu organizaciju za njeno provođenje.
“Da se sa svojim mogućnostima prilagode većim brojem vakcina koje će doći u njihove ustanove, da aktiviraju po mogućnosti veći broj vakcinalnih timova, da vakcinaciju organizuju i u objektima domova zdravlja, a po mogućnosti i nekim izdvojenim objektima tipa sportskih dvirana isl.Također da se omogući da vakcinacija u toku dana traje duži vremenski period. Preporuka je Koordinacionog tima da se vakcinacija odvija od 8 do 20 sati, a po mogućnosti i vikendom.
Prema riječima ministra Jurića, evidentna je velika nezainteresovanost građana za vakcinisanje, pogotovo kada je riječ o AstraZeneca vakcini. Istakao je da je na području TK upotrijebljeno oko 70 000 doza različitih vakcina, da nisu prijavljene nikakve ozbiljne nus pojavenema, te da ne postoji ni jedan opravdan razlog da se bilo koja vakcina odbija.
“Vakcinacija na području TK odvijaće se svaki radni dan u periodu od 7 doo 15 sati. Ono što je najbitnije je da se građani, svi koji su zainteresovani za vakcinaciju stariji od 18 godina mogu javiti u svoj dom zdravlja. Ovom prilikom pozivam sve one koji žele da se vakcinišu da iskoriste priliku, povoljnu epidemiološku situaciju kako bismo se zaštitili od eventualnog četvrtog vala korona virusa”, izjavila je jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u ZZJZ TK.
Proces masovne vakcinacije ovisit će od organizacije rada u svakom od domova zdravlja u TK, jer nemaju sve zdrasvtvene ustanove jednake kapacitete za njenu provedbu. Sa press konferencije je upućen apel građanima koji nisu vakcinisani da ne oklijevaju jer je vakcinacija jedini način da do jeseni steknemo bolji kolektivni imunitet, umanjimo broj oboljelih i smrtnih ishoda.

Pročitajte...