Danas polazak učesnika Marša mira ‘Srebrenica – Vukovar 2017’

Organizacija demobilisanih boraca Armije RBiH Srebrenica i preživjeli učesnici ‘Marša smrti’ iz jula 1995. godine iz Srebrenice odlučili su da ove godine prvi put organizuju i učestvuju, zajedno s Udrugom ‘Koraci mira’ iz Odžaka, u ‘Maršu mira’ od Srebrenice do Vukovara.

Cilj Marša mira Srebrenica – Vukovar jeste odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom – da se  zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

Planirano je da učesnici Marša mira Srebrenica-Odžak-Vukovar prepješaće oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara za 12 dana.

Polazak učesnika Marša mira planiran je za 7. novembar u 10 sati iz Memorijalnog centra Potočari.

Dolazak učesnika Marša mira u Vukovar planiran je za 18. novembar i učešće u koloni sjećanja na žrtve Vukovara i odavanje počati žrtvama Vukovara u povodu obilježavanja 26. godišnjice stradanja.

Planirana ruta pješaćenja za učesnike Marša mira je Potočari-Konjević Polje-Liplje-Nezuk-Kalesija-Tojšići-Tuzla-Ormanica-Gradačac-Modrića-Odžak-Prud-Šamac-Slavonski Šamac-Cerna-Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar-Vukovar, a u maršu će učestvovati od 30 do 50 učesnika.

Ideja za organizovanje Marša mira Srebrenica – Vukovar proistekla je kao moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice, a s obzirom na činjenicu da već nekoliko godina u obilježavanju tog genocida učestvuju i građani Vukovara, koji učešćem u Maršu mira i biciklističkim ultramaratonom, dolaze da odaju počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

U vezi s tim, organizatori Marša pozivaju građane da 7. novembra prisustvuju ispraćaju njegovih učesnika iz Memorijalnog centra Potočari, saopćeno je iz Organizacionog odbora Marša mira Srebrenica – Vukovar 2017.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...