Danas se nastavlja Bundesliga: Nova pravila donose drugačiji fudbal

Nakon duže pauze, zbog koronavirusa, ovog vikenda nastavljeni su fudbalski susreti u okviru Bundeslige. Iako bez publike igrači će se ponovo boriti za bodove. Publika će utakmice pratiti putem malih ekrana, a procjenjuje se da će nastavak sezone elitnog ranga njemačkog fudbala pratiti preko milijardu ljudi.

Nova pravila i mjere zaštite od koronavirusa donijet će nam dosta drugačiji fudbal. Igrači se neće moći rukovati i grliti, te će postignuti gol slaviti individualno. Osim toga, prije početka utakmice neće biti timskog fotografisanja, a igrači će morati praktikovati socijalnu distancu.

Nova pravila dozvoljavaju i dodatne dvije izmjene. Umjesto dosadašnje tri biće dozvoljeno čak pet izmjena budući da igrači nakon dvomjesečne pauze nisu u optimalnoj formi.

Proteklih sedam dana svi fudbaleri, treneri i ostalo klupsko osoblje su bili u karantinima, a tokom sezone će dva puta sedmično biti testirani na koronavirus.

Nijemci su prvi koji su nakon dvomjesečne pauze zbog koronavirusa nastavili sa takmičenjem, a nastavak prvenstva u junu su najavili Englezi, Italijani i Španci.

 

Subota:
Borussia Dortmund – Schalke (15:30)
RB Leipzig – Freiburg (15:30)
Hoffenheim – Hertha (15:30)
Augsburg – Wolfsburg (15:30)
Fortuna – Paderborn (15:30)
Eintracht – Borussia Mönchengladbach (18:30)

Nedjelja:
Köln – Mainz (15:30)
Union Berlin – Bayern (18:00)

Ponedjeljak:
Werder – Bayer Leverkusen (20:30)

Pročitajte...