Institut za nestale BiH: Proces ekshumacija mogao bi biti nastavljen već naredne sedmice

Zbog pandemije kronovirusa koja je zahvatila i našu zemlju potrage za nestalima u posljednjih mjeseci odvijaju se otežano, dok je proces ekshumacije obustavljen, potvrđeno nam je iz Instituta za nestale BiH. Nastavak ekshumacija uslovljen je nastavkom rada Suda i Tužilaštva BiH.

Obzirom da je počelo popuštanje izrečenih mjera i naredbi u BiH proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava mogao bi biti nastavljen već naredne sedmice, potvrdila nam je glasnogovornica Instituta za nestale BiH.

– Naime, još uvijek se očekuje zvanična odluka Vijeća ministara BiH o ukidanju ovih konkretnih mjera i nastavak rada najprije Suda i Tužilaštva BiH koji će izdati naredbe za ekshumacije. Do sada je bilo obustavljeno obzirom na činjenicu da su se za ekshumaciju trebali okupiti timovi više od pet ljudi što nije bilo dozvoljeno ovim posebnim mjerama, kazala nam je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH.

Osnovne aktivnosti poput prikupljanja informacija i sačinjavanja izvještaja su i dalje u toku, ističe Fazlić.

– Naši istražitelji su intenzivno radili, istraživali i provjeravali sve informacije do kojih su mogli doći. Za sada imamo dvije lokacije na kojima bi uskoro trebali raditi. Očekujemo da to uskoro krene, već naredne sedmice.

Posljednja ekshumacija urađena je na Palama, prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

– Prije nego što je počela epidemija koronavirusa imali smo ekshumaciju na Palama. Rađeno je i u Hercegovini, i to je ono što smo imali u mjesecu prije same pandemije, naglasila je Fazlić.

Podsjetimo, obilježavanje 25. godina od genocida u Srebrenici sigurno će biti održano, potvrdio je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora. Obilježavanje će biti drugačije nego prethodnih godina, uz poštivanje svih preporučenih mjera kako budu nalagali trenutni epidemiološki uvjeti.
Porodice 11 žrtava do sada identifikovanih u Tuzli dale su saglasnost za ukop posmrtnih ostataka svojih najmilijih.

(RTVTK)

Pročitajte...