Danas se obilježava Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obilježava se danas širom svijeta. Namjera je da ljude podsjeti u kakvom je stanju priroda planete u kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine. Eko zeleni Tuzlanskog kantona, prilagođeno okolnostima uzrokovanih pandemijom pronašli su načina da obilježe ovaj dan u našoj zemlji.

Međunarodni Dan planete Zemlje, obilježava se u više od 150 zemalja  s ciljem  da svjetska populacija postane svjesna svoje odgovornosti prema planetu na kojem živi. Ove godine obilježava se u znaku klimatskih promjena i pod sloganom „Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica“.
Ukoliko ljudi ne budu obraćali više pažnje na očuvanje okoline, po tvrdnji naučnika, planeta Zemlja će ubrzo postati nepristupačna za život.

“Čovjek je nanio veliku nepravdu prirodi. Do te mjere da je uticao i na klimatske promjene. Problem je što se ne poštuju konvencije niti zakoni. Mi se moramo vratiti na primjenu okolinskih zakona”, naveo je Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog pokreta “Eko zeleni” TK.

Ekološki pokret “Eko zeleni” TK , uprkos novonastaloj situaciju zbog pandemije korona virusa, neće narušiti koninutet u obilježavanju ovoga dana. Video konferencijom na kojoj su učetvovali stručnjaci iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije istaknut je značaj Dana planete Zemlje. Ukazano je na važnost razvoja ekološke svijesti.

“Ja u ovome dijelu posebno moram izdvojiti studente. Oni su dali svoj veliki doprinos spremajući poruke, panoe i sve ono što može javnosti animirati da više vode računa o očuvanju životne sredine”, istakao je Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog pokreta “Eko zeleni” TK.

Ideja obilježavanja Dana planete Zemlje prvi put je predstavljena 1969. godine, a službeno se obilježava od 1992. godine . Tada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Pročitajte...