UKC-a Tuzla: Sve klinike u funkciji

Nakon pojave korona virusa kod osoba koje su bile na medicinskom tretmanu u UKC-u, te uposlenika koji su bili u kontaktu sa pacijetima i drugim licima kod kojih je registrovan korona virus, početkom aprila donesena je odluka da Klinika za kožne bolesti i Odjeljenje neonatologije Klinike za dječije bolesti privremeno obustave rad. Reduciran je bio i rad na Klinici za uho, grl, nos.
“Tako da smo mi, kada se to sve desilo,imali 124 zaposlenika koji su bili van izvan radnog procesa.Naši uposlenici su bili u svojevrsnoj izolaciji kao prvi kontakti i nakon što smo ih krajem prošle sedmice testirali svi su bili negativni i stvoreni su uslovi da te sve klinike počnu raditi. Sve navedene klinike od jučer rade punim kapacitetom”, izjavo je prof.dr. Amer Čustović, načelnik Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor UKC-a Tuzla.
Epidemiološki tim UKC Tuzla izvršio je sistemsku dezinfekciju navedenih klinika. Svakih sedamdeset dva sata na Klinici za uho,grlo,nos vršeno je testiranje svih uposlenika.
“Provodili smo kontinuiranu dezinfekciju i prostora i opreme. Obezbijedili smo punu zaštitu za uposlenike tokom rada. Sve u cilju da se na najmanju moguću mjeru smanji mogućnost pojave novih slučajeva”, navodi dr. Čustović.
U skladu sa ranije donesenim odlukama Federalnog Kriznog štaba za rad zdravstvenih ustanova u toku trajanja epidemije svi pacijenti moraju proći trijažni punkt, a potom provjeru ispred zgrade klinike u koju su upućeni. Tek po njihovom završetku mogu ući u proces pregleda i drugih tretmana, navodi dr. Ćustović. Podsjeća da smo u sredini sedme nedjelje i praćenja širenja COVID infekcije, te da bi se tek u desetoj sedmici, odnosno polovinom maja, moglo govoriti o padu i eventualnom završetka epidemije. Pacijenti se pozivaju na iskrenost prilikom punjenja trijažne ankete i strpljenje pri čekanju na preglede.
Ukoliko nastavimo sa poštivanjem mjera konačan ishod u Tuzlanskom kantonu bi mogao biti najbolji primjer da se i sa ovakvim panedemijama može izboriti sa minimalnim posljedicama.

Pročitajte...