Dani otvorenih vrata Saburine kuće od 13. do 17. augusta

Općina Stari Grad u Sarajevu organizira Dane otvorenih vrata Saburine kuće, od 13. do 17. augusta u vremenu od 9 do 16 sati.

Zainteresovani građani moći će u tom periodu posjetiti Saburinu kuću u ulici Saburina na broju 6, u Mjesnoj zajednici Sumbuluša, te se upoznati s njenim nastankom i historijatom.

Posjetioci će se moći upoznati s nekadašnjom kulturom stanovanja, vidjeti autentične begovske nošnje kako bi što vjerodostojnije prikazali običaje koji su se u kući nekada provodili, ali i druge predmete iz osmanskog perioda.

Ovaj projekat Općina Stari Grad pokreće kako bi građanima otvorila vrata Saburine kuće i predstavila im ovaj nacionalni spomenik.

Saburina kuća, nacionalni spomenik koji je izgrađen u 18. stoljeću kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom, zahvaljujući Općini Stari Grad je 2014. godine restaurirana i ponovno otvorena.

U objektu se danas održavaju različiti prijemi te se koristi za potrebe snimanja određenih programa (vjerskih, kulturnih, zabavnih i sl.), snimanje i obavljanje vjenčanja.

Svim građanima koji odluče u toku ovog mjeseca da se fotografišu ili vjenčaju u Saburinoj kući, Općina Stari Grad omogućit će popust za iznajmljivanje prostora od 50 posto. Uputstvo o iznajmljivanju Saburine kuće može se pročitati na www.starigrad.ba

Pročitajte...