Data podrška osnivanju Odjela za urologiju o Općoj bolnici Gračanica

Članovi Komisije za zdravstvo Skupštine Tuzlanskog kantona danas su podržali Odluku Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ u Gračanici za osnivanje odjela za urologiju, koji će djelovati u okviru ove bolnice. Konstatovano je da je ova zdravstvena ustanova ispunila sve potrebne uslove.

Opća bolnica u Gračanici uskoro će otvoriti Odjel za urologiju, za što su ispunili sve zakonom propisane uslove te dobili saglasnost Ministarsva zdravstva TK. Proširenje zdravstvene djelatnosti ove bolnice jednoglasno su podržali i članovi Komisije za zdravstvo TK.

– S obzirom da su podnijeli zahtjev i da ispunjavaju uslove koji su propisani Zakonom, kada su u pitanju prostor i kadar, Ministarstvo zdravstva je dalo rješenje i odobrenje o formiranju ovog odjeljenja i očekujemo da će građani imati i ovu zdravstvenu uslugu na raspolaganju – ISTIČE Zumra Begić, predsjednica Komsije za zdravstvo Skupštine TK.

Razmatran je i odgovor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, koji se odnosi na molbu Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom TK za donošenje Pravilnika za stacioniranu medicinsku rehabilitaciju. Konstatovano je da je pomenuti Pravilnik spreman, te da će stupiti na snagu čim bude objavljen u Službenim novinama TK.

– Ono što je bila tema današnje rasprave jeste tačka koja se odnosi na korištenje stacionarnog banjskog liječenja i na olakšicama koje će biti na raspolaganju korisnicima ove procedure – dodaje Begić.

Komisija za zdravstvo Skupštine TK od ZZO TK tražila je i da novi Pravilnik za stacioniranu medicinsku rehabilitaciju predvidi da procedure za korištenje usluga medicinske rehabilitacije budu jednostavnije i da bude olakšan način pristupa pacijentima kako bi lakše ostvarili svoja prava na ovaj vid zdravstvene zaštite.

Pročitajte...