U UKC-u Tuzla u toku revakcinacija zdravstvenih radnika

U UKC-u Tuzla do sada je oko 1700 zdravstvenih radnika primilo vakcinu protiv korona virusa. Ove sedmice je počela i revakcinacija, tako da je do sada aplicirano oko 2000 doza vakcina Astra Zeneca i Pfizer. Prema riječima ljekara vakcine su u zadnji čas spriječile kolaps zdravstvenog sistema u TK. Niko za sada nije imamo neželjene posljedice, odnosno nus pojave.
Ljekari, medicinske sestre i tehničari više od godinu dana nalaze se na prvim linijama odbrane od koronavirusa. Nesebično svakodnevno pomažu pacijentima. Ni sami nisu pošteđeni, i u toj borbi, nerijetko i sami obole. Jedna od njih je dr.Vasvija Uljić, specijalista anesteziologije i reanimatologije u UKC-u Tuzla, koja je još u septembru prošle godine dobila COVID sa težom kliničkom slikom. Na svu sreću dobila je bitku za život, a danas je i revakcinisana.
Među prvima koji je primio vakcinu je i dr. Denis Mršić, spec. interne medicine – kardiolog, član operativnog tima UKC-a Tuzla za vakcinaciju. Do sada je u UKC-u Tuzla vakcinisano oko 1700 uposlenika.
Dr. Mršić tvrdi da je vakcinacija zdravstvene radnike sačuvala teške kliničke slike i hospitalizacije u respiratornom centru. S toga je neophodno što prije krenuti i u masovnu vakcinaciju stanovništva. Naglašava da su sve vakcine dobre i pouzdane, te da su benefiti brojni.
U UKC-u Tuzla oformljena su ukupno četiri tima za vakcinaciju, a trenutno je u toku revakcinacija medicinskih radnika. Prema riječima dr.Mršića, proces vakcinacije sasvim sigurno je u zadnji čas spriječio kolaps zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kanotnu, s obzirom da je još uvijek veliki broj pacijenata u covid bolnicama.