Davis Cup: BiH u septembru dočekuje Češku

Teniseri BiH igrat će protiv reprezentacije Češke u septembru na domaćem terenu, odlučeno je danas žrijebom održanim u sjedištu Međunarodne teniske federacije (ITF) u Londonu.

U žrijebu za mečeve Prve Grupe Euroafričke zone Davis Cup by BNP Paribas, našlo se dvanaest ekipa koje nisu uspjele da prođu kvalifikacije za finale Svjetske grupe. Ti timovi će igrati međusobne mečeve u septembru za plasman u kvalifikacije za narednu sezonu Davis Cupa.

„Opet nismo imali sreće sa žrijebom, Češka je jak protivnik, pogotovo što će vjerovatno igrati i Tomas Berdych“ kaže Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BiH.

Iako je Češka bila među šest nosilaca, Bosna i Hercegovina je žrijebom dobila domaćinstvo, što otvara pitanja organizacije.

„Mi u BiH nemamo razvijenu infrastrukturu, vrlo je malo opcija za lokacije na kojima se može igrati ovakav susret“, objašnjava Hadžimešić, ali naglašava da je za naše tenisere ipak domaća publika velika prednost.

Svi susreti će se igrati po novom formatu Davis Cupa koji je na snazi od ove sezone – prvi dan dva singl meča, drugi dan dubl i preostali singl mečevi, a igra se na dva dobijena seta.

Tačne datume odigravanja ITF će naknadno odrediti.

Parovi Prve grupe EA zone:

BiH – Češka

Švedska – Izrael

Finska – Austrija

Ukrajina – Mađarska

Slovačka – Švicarska

Bjelorusija – Portugal