Delegacije BiH i Hrvatske u Brčkom: Dogovorena rekonstrukcija starog mosta preko Save i gradnja novog

O graničnom prijelazu Brčko-Gunja u Brčko su danas razgovarali ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. Postignut je sporazum da se most preko rijeke Save koji spaja Brčko i Gunju pod hitno rekonstruiše jer je potrebno da se teretni saobraćaj odvija kao prije dvije godine. Ovaj most bi povezivao Koridor X i autocestu Rača-Brčko-Tuzla-Beograd, odnosno autocestu Sarajevo-Beograd.

Novinarka: Devleta Brkić

Sa delegacijom Republike Hrvatske postignut je sporazum da se most preko rijeke Save koji spaja Brčko i Gunju pod hitno rekonstruiše jer je potrebno da se teretni saobraćaj odvija kao prije dvije godine, poručio je danas nakon sastanka u Brčkom ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović. Istakao je da sada predstoji da radna grupa koja je već određena uradi projekt za rekonstrukciju ovog mosta, kako bi se krenulo sa radovima.

Paralelno sa ovim poslovima dogovorili smo sa Hrvatskom stranom da se ide sa pripremom oko izgradnje novog mosta na lokaciji 4-5 kilometara nizvodno i koji je definisan prostornim planom, kako Brčko distrikta BiH, tako i Republike Hrvatske. To je sigurno most koji će sutra omogućiti da se teretni saobraćaj iz centra grada Brčkog izmjesti i da se ovaj grad rastereti velikih gužvi. Također, taj novi most će da poveže autoputeve od Bijeljine do Brčkog, a zatim sa autoputem Beograd-Zagreb, kazao je ministar Mitrović.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković izjavio je da uime ministarstva i Vlade Republike Hrvatske izražava spremnost i odlučnost da se po uzoru na Svilaj i Gradišku, još snažnije nastavi gradnja i obnova svih mostova koji povezuju Republiku Hrvatsku i BiH.

– Zaključak je, i jedne i druge strane, a on se nadovezuje na sporazum koji smo potpisali prošle godine ministra Mitrović i ja, da ćemo obnoviti svih 10 mostova koji povezuju Republiku Hrvatsku i BiH. Jedan od tih deset je i most Brčko-Gunja. Da ćemo ove godine budući da postoji idejno rješenje napraviti i galvni projekt, i da se kreće hitno u sanaciju postojećega mosta, dodao je ministar Butković.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić naglasio je kako su Brčko i Gunja duže od 130 godina povezani mostom i da su te sredine oslonjene jedna na drugu.

– Nagodinu očekujemo u optimalnim uslovima da se krene sa samom rekonstrukcijom kako bismo stvorili uslove da ponovo postojeći most stavimo u funkciju i za promet, odnosno tranzit roba. Natavit ćemo i sa aktivnostima oko pripreme za izgradnju novog mosta. Trebat će više vremena ali negdje u perspektivi u narednih 6 do 7 godina doći će do realizacije ovog velikog projekta, naglasio je Kadrić.

Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva današnjem sastanku, čiji je fokus bio dalje povezivanje Bosne i Hercegovine s Hrvatskom, odnosno Europskom unijom.

– Što se tiče EU mi ćemo nastaviti sa pružanjem podrške. Bez značajnih sredstava koja je EU osigurala ne bi bilo moguće raditi na realizaciji ovih projekata. Trenutno se izvode radovi na 15-ak lokacija u BiH, a ukupna vrijednost radova je 250 miliona eura, a riječ o bespovratnim finansijskim sredstvima, izjavio je Sattler.

Nakon sastanka u Brčkom, delegacije Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske su obišle mostove u Svilaju i Gradišci na graničnim prelazima između ove dvije zemlje.

(RTVTK)

Pročitajte...