Radio ordinacija, petak, 18. juna: Hipertenzija – učestalost, liječenje, uzroci i preventiva?

Krvni pritisak je određen količinom krvi koju pumpa srce, te veličinom i stanjem arterija. Mnogi drugi faktori mogu utjecati na krvni pritisak, uključujući volumen tekućine u tijelu, sadržaj soli u tijelu, stanje bubrega, živčanog sistema, krvnih žila, i razine različitih hormona u tijelu. Važno je naglasiti da je hipertenzija vrlo često bolest bez simptoma i čovjek najčešće otkrije da od nje boluje tek nakon slučajnog nalaza povišenog pritiska na sistematskom pregledu ili, nazovimo je, slučajnom kontrolom, odnosno mjerenjem pritiska.

Ako govorimo o simptomima tu su glavobolja, umor, smetenost, promjene vida, mučnina, povraćanje anksioznost, pretjerano znojenje, bljedilo kože, ili crvenilo lica ili drugih područja, drhtanje mišića, bolovi slični angini pectoris odnosno bolovi u prsnom košu, krvarenje iz nosa, osjećaj lupanja srca, zvukovi ili zujanje u ušima.

Promjene u načinu života mogu smanjiti visoki krvni pritisak, uključujući smanjenje tjelesne težine i promjene u prehrani. Najnovija istraživanja ponajviše ukazuju na problem stresa kao jednog od okidača za povišeni krvni pritisak ali i druge zdravstvene tegobe.

Radio ordinacija TK radija – petak, 18. juni 2021. godine u 12 sati i 15 minuta.

TK radio mreža predajnika: 87.90, 90.00, 90.3, 91,8, 99.8 i 104.4 MHz
TK radio online: http://radio.rtvtk.ba/